0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csaknem negyven ország jelezte már részvételi szándékát a jövő évi vadászati és természeti világkiállításon

Közel negyven ország jelezte már részvételét a jövő ősszel Magyarországon rendezendő vadászati és természeti világkiállításon - közölte az eseményt szervező iroda szakmai igazgatója kedden a Baranya megyei Martonfán.

Bors Richárd a Pécs keleti részétől alig tíz kilométerre fekvő településen álló, a közelmúltban javarészt a szervezőiroda támogatásával, összesen több mint huszonötmillió forintból felújított vadász- és ifjúsági központ átadóünnepségén kiemelte: a világkiállítás rendezésének egyik célja, hogy Magyarország bemutassa, élen jár a természethasználat különféle módjaiban.

A Budapesten és négy kiemelt vidéki helyszínen, Keszthelyen, Gödöllőn, Hatvanban és Vásárosnaményban megvalósuló rendezvényt szervező Egy a Természettel NKft. szakmai igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a központi rendezvény kiállítása csaknem 70 ezer négyzetméteren valósul meg, a Hungexpo területén pedig hazai és nemzetközi civil és szakmai szervezetek is bemutatkoznak. Eddig, tette hozzá, közel negyven ország jelezte részvételi szándékát az eseményen.

A világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, Kovács Zoltán államtitkár szavait tolmácsolva, a Martonfán, valamint az ország más részein megújuló vadászati ifjúsági központokra utalva felhívta rá a figyelmet, hogy „az ifjú vadászok utánpótlásának jelentősége talán soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban”. Úgy vélekedett, hogy a fenntartható vadászat fontosságának, a vadgazdálkodás meghatározó szerepének elfogadtatásához olyan célcsoportot kell megszólítani, amely elfogulatlan, érdeklődő a természet összefüggései iránt.

Kiemelte: a világkiállítás szervezési munkái során éppen ezért nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalok bevonására, hiszen a rendezvény elsődleges céljai között szerepel a társadalmi szemléletformálás. Hozzátette: ezt a célt szolgálja, hogy támogatták az ország több részén vadászati ifjúsági központok fejlesztését, s nagyrészt e forrásokból újult meg a tíz fő befogadására szolgáló martonfai létesítmény is.

Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnöke példaértékűnek nevezte a beruházást. Vélekedése szerint magas minőségben, emberléptékű, fenntartható módon tudja szolgálni a természet és a vadászat iránt érdeklődő fiatalokat.

Közölte: a kamara egyik fontos célja a fiatalok megszólítása, ezért az elmúlt alig három évben több mint 300 millió forintot fordítottak a fiataloknak szánt programokra és az őket szolgáló létesítményekre.

Agyaki Gábor, az OMVK Baranya megyei szervezetének elnöke elmondta: komoly igény mutatkozott az elmúlt években a martonfai fejlesztésre, így az új központ bizonyosan magas kihasználtsággal működik majd, abban a nyár során is egymást érik már a táborok, programok, s a létesítmény segíti a fiatal vadászok képzését is.

A sajtó rendelkezésére bocsátott tájékoztató anyag szerint a baranyai központ a vadászati kultúrához, a vadászkutyák kiképzéséhez, vizsgáztatásához kapcsolódó rendezvényeknek is otthont ad majd.

Forrás: MTI