0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Pontyivadék telepítése Kistolmácson

A magyar lakosság széles rétegét fogja össze hazánk legnépszerűbb szabadidős tevékenysége, a horgászat. A hazai horgászok meghatározó részének célhala a ponty, amely tavasztól késő őszig fogható eredményesen, ugyanakkor ez az egyik legismertebb hazai halfaj is, amely változatosan elkészíthető, sokféle halétel jóízű, kevésbé szálkás alapanyaga.

Napjainkban a ponty az egyik legszélesebb körben elterjedt édesvízi halfaj kontinensünkön. Tavaszi szaporodásához a víz fokozatos felmelegedése és 16-18 oC-os vízhőmérséklet szükséges. Kisebb csoportokban ívik a növényzetben gazdag sekély szélvizekben, folyók esetében az elöntött réteken, mert az ikra jellemző tulajdonsága, hogy termékenyülés után ragadóssá válik, így tud odatapadni a vízinövényekre, fűszálakra.

A kikelő lárvák első táplálékai a kerekesférgek, alacsonyabb rendű rákok, a későbbiekben főleg iszaplakó gerinctelen állatokkal, kisebb részben növényi magvakkal és hajtásokkal táplálkoznak. Ivarérettségüket 3-4 éves korukban érik el.

Ebből az őshonos halfajból minden év őszén jelentős mennyiségben telepít méretes, háromnyaras halakat a ZALAERDŐ Zrt., megalapozva a következő esztendő(k) eredményes horgászfogásait. Ezen felül a Kistolmácsi-víztározóba idén június 22-én 5.000 darab, 3-4 cm nagyságú pontyivadékot is kihelyeztek.

Forrás: ZALAERDŐ Zrt.