0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Alternatív zöldülést választanak a hazai cégek

Sorra mondják vissza a vállalati zöld projekteket, mégis csökken az ökológia lábnyom. Zöldítés helyett a drasztikus hatékonyságnövelést célzó beruházásokra fókuszálnak a kkv-k.

A napi.hu cikke szerint a magyar kis-és közepes vállalkozások a radikális költségcsökkentést és hatékonyság-növelést jelentő beruházásokban látják a kiutat a válságból, miközben sorban lépnek vissza a korábban megpályázott, vagy már nyertes, hosszabb távú és alacsony megtérülést jelentő vállalati zöld-projektek megvalósításától – mutatnak rá elemzésükben a Virtuális Erőmű Program (VEP) szakértői.

Noha sok, a fenntarthatóság jegyében indított energiahatékonysági projekt lekerült a napirendről, a vállalatok teljes életciklusára ható – a digitalizációt, a folyamatracionalizálást, vagy a működési innovációkat célzó -, új típusú beruházások sokkal nagyobb mértékben, akár 30 százalékkal is csökkentik a cégek ökológiai lábnyomát. Az e-autó beszerzések helyett a flották felszámolása vagy átszervezése lett az új trend, a kiállítási standokat és céges tréningeket az online oktatás és a webináriumok váltják fel – technológiát váltanak, racionalizálnak és megtartják a home office-t a kkv-k.

Míg fél évvel ezelőttig, részben a globális és hazai klímafókuszú kommunikációs boom következményeként a vállalkozások egyre szélesebb körben építették be üzleti folyamataikba és marketingkommunikációjukba a zöldítést, és kerestek piaci alapon vagy támogatásokkal kapcsolt módon klasszikus zöld beruházásokat – épület-energetikai és gépészeti fejlesztések, elektromos rendszerek és gépek cseréje -, most a válság hatására a folyamat megtorpant.

A válság egyik következménye, hogy a vállalkozások ma már kevésbé érzik beláthatónak és vállalhatónak – különösen a presztízs jellegű, vagy marketingfókuszú – energiahatékonysági beruházásokat, amelyek jellemzően 5-8 év alatt – állami támogatással 3-5 év alatt – térülnek csak meg, és összességében legfeljebb 4-6, esetenként 10 százalékos költségcsökkenést eredményeznek.

Minden korábbinál nagyobb az igény a radikális, akár 30-40 százalékos hatékonyságnövelést eredményező beruházások iránt.

A kkv-k digitalizációval, folyamat- és termelési, valamint működési-szervezési innovációkkal vagy technika- és technológia-váltással kívánják jelentősen növelni hatékonyságukat.
Forrás: Napi.hu