0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Melyik kajszifajta bírta ki az idei fagyot?

Somogytúron rendezett szabadtéri kajszitanácskozást a Balaton Ker-Tész Szövetkezet, ahol az idei fagykár után nyert tapasztalatokat osztották meg egymással a termesztők. Jónéhány fajta kiesett a rostán.

A somogyi dombokon nagyon ritka a fagykár, az idei tavasz nagyon megrostálta a fajtákat, és nem jobb a helyzet más védettebb termőhelyeken sem. A mediterrán országokban is súlyos fagykár érte a kajszit.

A korai öntermékeny fajták közül kiemelkedik fagytűrésével a Pricia, de sajnos nagyon magas a savtartalma, ami különösen túl korán szedve, nagyon hátrányos tulajdonság.

A Pinkcot elég jól bírta a hideget, nagyobb gond vele, hogy a termékenyülése nem megbízható és vírusérzékeny, valamint elég sokat telepítettek belőle Magyarországon, mondta róla Gara Miklós, a vendéglátó Boglár Kert Kft. ügyvezetője.

A Tornado nagyon új fajta, az idén ritkítani kellett. Kisvejkei tapasztalatok alapján a Tsunami is jó fajta, bár kissé védeni kell a fagytól.

Középidőben a Kioto kimondottan megbízható fajta, amit minden európai kajszitermesztő országban bizonyított már. Öntermékeny fajta, sokat kell ritkítani, hogy méretes legyen a gyümölcse. A Lady Cot meglepően korán virágzott az idén, de jól viselte a fagyokat, kevesebbet terem a szokásosnál, de szép nagyok a gyümölcsei.

A Mediabel is jó fagytűrő, a legmélyebb fekvésben sem károsodott az idén. A Robada a Pinkcotra hasonlító, de öntermékeny fajta, az idén pont annyira fagyott el, hogy nem kellett ritkítani. A Flavor Cot is szép termést ad az idén. A Ceglédi arany és a Ceglédi óriás nem fagyérzékeny fajták, előbbinél a ritkításra kell nagyon ügyelni, nehogy termésingadozás alakuljon ki.

A késői fajták közül a Bergeront jól ismerjük, az idén a dombtetőkön normális termést ad, hibája, hogy minden erőfeszítés ellenére hajlamos a termésingadozásra. Ugyancsak normális termést ad a Farbaly, ritkítani kellett és június közepére elérte a 45-50 milliméteres méretet. Jól bírta a hideget a Frisson, mellette a Bergarouge-on alig van termés. Jó lenne a Faralia is, de annyira pusztul, hogy inkább megszabadultak tőle, mondta Gara Miklós. A Goldrich a 2018-as fagyokat nem szenvedte meg, az idén viszont nem terem. Ennek ellenére érdemes lenne besorolni a Ceglédi óriás után.

Szalay László egyetemi docens a kanadai és romániai kajszifajtákat is megbízhatóan fagytűrőnek tartja. Néhányat hazai ültetvényekben is megtalálhatunk, például a román Comandor, az Olimp és az Augusta fajtákat. A kanadai kajszik neve hasonló: Harcot, Harogem, Harglow, Harlene. Utóbbi a leginkább fagytűrő, de kevéssé piacképes sajnos.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu