0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Barlangban lakni élvezet

Régen a szegények egyszerű hajlékai voltak a tufába vájt barlanglakások, amiket néhány évtizede elhagytak a komfortosabb házakért, de egyre többen fedezik fel újra, különösen a fenntartható élet elkötelezettjei. Ma már fel lehet szerelni minden kényelemmel, akár romantikus szálláshelyként is működhetnek.

A riolittufa puha könnyen faragható kőzetréteg, mely alkalmas pincének, tároló helyiségnek, de akár lakó épület kialakítására is. Évszázadokon keresztül használták lakóhelynek a hegyoldalba vájt barlangokat, ahol a legszegényebbek éltek.

A riolittufa nagyon jó hőszigetelő, főleg nagy vastagságban. Ezért a téli fűtésre keveset kellett költeni, mert jól megtartotta a meleget, nyáron viszont nem melegszik fel túlságosan, ezért jó hűvös.

Később hátrányukká vált, hogy nem volt infrastruktúra, sem villany, sem vízvezeték, sem rendes út nem vezetett oda, ezért az 1970-es években az itt élők a domboldalról „leköltöztek” a faluba a kényelmesebb, komfortos házakba.

Nagyon sok barlanglakás volt a Heves megyei Szomolyán. Ezekről előszőr 1862-ben készült felmérés, akkor 64 ilyen lakást számoltak meg. Ezekben főként földnélküli zsellérek laktak. A lakások egyterű, bár belülről tagolt, több helyiséggel rendelkező életterek voltak. Mindegyikben volt tűzhely, vagy kemence, a füst pedig a mennyezetbe vájt lyukon távozott. A hegyről lefolyó esővíznek, amely a barlangba is befolyt, kis csatornákat vágtak, amelyek a lakás valamely részén kivájt ciszternába vezették a vizet.

 

 

Bár a barlanglakók túlnyomó többsége a szegény rétegből kerül ki, de a Bükk-alján nem egy településen módosabb emberek is használták a hegybe vájt építményeket. Szomolyán is találkozhatunk olyannal, mely tehetősebb embereknek, családjaiknak adott otthont. Megfigyelhető, hogy ezek igényesebbek, nem egyszer tágasabbak és célszerűbbek voltak, mint azok a házak, melyek velük azonos időben készültek.  

Az elhagyott barlanglakások sokáig üresen álltak, és állnak ma is. Igaz, egyre többen fedezik fel újra, főként a fenntartható életforma iránt elkötelezettek.

 

A Szomolyán élő Sós László is úgy gondolta, hogy ezek a régi, különleges hangulatot árasztó helyek többet érdemelnek annál, hogy veszendőbe menjenek, ezért közel 20 barlanglakást karolt fel, közel 1 hektáros területen, és önerőből megmentésükbe kezdett. Saját elképzelései szerint, saját kezűleg alakítja a mai igények szerint komfortossá téve. Így igen kellemes tartózkodást ígérnek ezek a hegy belsejében lévő lakások, amelyekbe szállóvendégeket is vár, hiszen nyáron hűvösek, télen padlófűtés és fatüzeléses kályha biztosítja a kellemes hőmérsékletet és a romantikus hangulatot. A különleges ötleteknek és dizájnnak köszönhetően minden zugából árad a kemény, nívós munka, a melegség, a törődés. Közösségi terek is készültek, „barlang” kávéház, sportterem és pihenő. Néhány átalakulóban van, több barlanglakás pedig még eredeti állapotában látható.

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu