0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Zöldre „betegedett” a Szent Anna-tó

Súlyos természetvédelmi, egyben turisztikai probléma keletkezhet a Szent Anna-tónál - eredője a közel tíz éve megjelenő invazív halfaj, az ezüstkárász túlzott elszaporodása, amelynek megjelenése miatt elszaporodtak az algák is.

A Szent Anna-tó Erdélyben, a Csomád-hegység egyik kialudt vulkáni kráterében, Tusnádfürdő közelében kialakult krátertó. A tó vízgyűjtő területe meglehetősen kicsit, nem áll kapcsolatban semmilyen közeli víztesttel, így főként a csapadék táplálja. Vize a földbe szivárog el, mivel nincs közvetlen lefolyása, és később források formájában bukkan fel a vulkán külső részén. 

Napjainkra a szakemberek szerint súlyos természetvédelmi, egyben turisztikai probléma keletkezhet a Szent Anna-tónál.

A tó minőségének drasztikus romlása következhet be rövid időn belül – zöld, illetve habzó, bűzös pocsolyává válhat.

Közel tíz évvel ezelőtt a tó még kék színű, áttetsző vize folyamatosan változott, és mára zöld színű lett. A szakértők véleménye szerint a probléma a tó algaösszetételének változásán alapszik, ugyanis bizonyos egysejtűek tömegesen jelen vannak a vízben, ami a színváltozást eredményezte.

A probléma eredője pedig a közel tíz éve megjelenő invazív halfaj, az ezüstkárász túlzott elszaporodása, amelynek megjelenése miatt elszaporodtak az algák is.

A gyakorlati megoldás az ezüstkárász mihamarabbi eltávolítása lenne, mellyel egyidőben a tó élővilágát abból az aspektusból vizsgálhatnák, milyen hatással van a tóra a halfaj eltűnése.

A Szent Anna-tó megmentése érdekében a szakemberek még ebben az évben szeretnének beavatkozni a partnerekkel és a hatóságokkal együtt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu