0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

A cirok fejlődésének korai szakaszában érzékeny a gyomnövények tápanyag- és vízkonkurenciájára, így a gyomirtás sikere az eredményes ciroktermesztés egyik kulcsa. A legnagyobb kihívást a nyári pázsitfűfélék jelentik. Fontos, hogy a vetés gyommentes talajba történjen, és kerülni kell a nyári fűfélékkel – mint amilyen a hamis köles és fenyércirok – erősen szennyezett területeket, amelyekkel szemben nincsen hatékony kémiai ellenszer.

A vetésen sok múlik

A cirok érzékenyen reagál a vetés körülményeire. Fontos, hogy minél előbb és minél homogénebben keljen, mert a gyomnövények elleni küzdelem hatékonyságának ez az egyik záloga, és mert ezzel elejét vehetjük a cirok és a pázsitfűfélék versengésének. Tehát alaposan elő kell készíteni a talajt és a magágyat a megfelelő minőségű keléshez, kielégítő vetőmag-talaj kapcsolatot kell elérni. A vetés idején a talaj hőmérsékletének meg kell haladnia a 12 Celsius-fokot, a vetési mélysége pedig 3–4 centiméter legyen. Ezeknek a szabályoknak a betartásával csökkenthető a laza talajon és esős időszak előtt alkalmazott kétszikű elleni herbicidekre való érzékenység.

Nemcsak azért éri meg cirkot termelni, mert szegényesebb földeken vagy szárazabb években is érdemi eredményt hoz, hanem azért is, mert a termesztési költsége nem túl magas. Elsősorban azért alacsony, mert a növény egy sor olyan betegséggel szemben ellenálló, amelyek a klasszikus szántóföldi növényeket – különösen a kukoricát – erősen támadják. Sem a kukoricabogár, sem aflatoxin-termelő gombák nem okoznak gondot a cirokban, és a legtöbb gyomot a szokásos eszközökkel távol lehet tartani tőle. Azzal együtt, hogy mind a szemes cirok, mind a szilázs jól használható takarmányként, mégis a szívóssága a legfőbb erénye a termelők számára.

Olaszországban egyre népszerűbb ez a növény, manapság mintegy 40 ezer hektáron termesztik.

Ez összességében talán nem tűnik nagy területnek, de ezek javarészt gyengébb adottságú vagy mostohább körülmények között lévő földek. Ezeket gyorsan meghódította a termény. A cirok ugyanis olyan területeken megél és üzletileg értékelhető eredményt hoz, ahol más növény termesztése nem gazdaságos.

Jó körülmények és kedvező időjárás esetén hektáronként 10 tonnát takarítanak be az olasz gazdák, de még kirívó szárazság vagy másként peches évjárat esetén is megterem 5–5,5 tonna. Ez, figyelembe véve, hogy a kukoricáéval vetekszik az ára, kimondottan jó bevételt jelent.

Kelésmegelőző stratégiák

Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a fenyércirok (Sorghum halepense) borsot törhet a termelők orra alá. Ahogy az olasz gazdák hívják, a „sorghetta” (nagyjából cirkocskának fordítható) egyszikű, mint maga a cirok, ezért a kétszikű gyomirtókra nem reagál. A fenyércirok alkalmankénti feltűnése nem okoz gondot, viszont ha nagyon elterjed egy parcellán, akkor azt az évet már csak a másodvetés mentheti meg.

A diverzifikálódó pázsitfűfélék és kétszikűek folyamatos nyomásával szemben a kelésmegelőző stratégiák a leghatékonyabbak a gyomok és a cirok közötti verseny megakadályozásában.

Ennek megfelelően már a vetést követően elkezdhető a gyomirtás, ami egészen 8–10 leveles állapotig folytatható, amikor a cirok már elveszi a fényt az alatta lévő gyomok elől.

Fontos, hogy a pázsitfűfélékkel korán, még a 2–3 leveles fázis előtt felvegyük a harcot. A többi kétszikűvel szemben is ekkor érdemes védekezni. A kezelés idején és az azt követő napokban a gyomirtás hatékonyságának – főként gyökérzetre ható herbicidek esetében – alapvető feltétele a talajfelszín megfelelő nedvességtartalma.

Gépi gyomirtásra alkalmas kultúra

A gépi gyomirtás kiegészíti a vegyszeres gyomirtást. Fogas boronával vagy rotációs kapával a vetést követő néhány napban kezelhető a talaj („vakboronálás”) abban az esetben, ha sikerült a megfelelő mélységbe vetni. Egy vagy több kapálás is végrehajtható (feltöltéssel) a cirok 5–6 leveles stádiumában.

A mára kissé elfeledett, az emlékekben jobbára ipari növényként, seprűként élő szántóföldi növény igazi diadalmenetre indult a világban. Terjedésének fő oka kedvező takarmányozási tulajdonságaiban keresendő, valamint abban, hogy rendkívüli módon tűri a forróságot és az aszályt, márpedig a klímaváltozás súlyosbodásával ezek egyre fontosabb tényezők.

Nem csoda, hogy különböző formáira felfigyelt a takarmányipar, az állattenyésztés, és egyre inkább az élelmiszergyártók is. A cirok élelmezési célú használata Európában egyelőre kismértékű, de egy tudatos, innovatív kör – főleg a gluténérzékenyek – már kimondottan keresi a belőle készülő termékeket.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság