0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

A koronavírus mellett a növénytermesztőknek az aszályos és a kora tavaszi fagykáros időszak miatt terméskieséssel kellett kalkulálniuk, míg az állattenyésztőket az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza elleni védekezés kényszerítette többletkiadásra.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár rámutatott arra, hogy az elmúlt időszakban számos kormányzati döntés született, amely hatékonyan hozzájárul a koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozásához. Ilyen a nyár folyamán igényelhető, vissza nem térítendő 25 milliárd forintos támogatási csomag, mely a mezőgazdasági és az élelmiszeripari szereplők számára nyújthat segítséget.

Továbbá annak a beruházási pályázati csomagnak a kidolgozása, amelyből az állattenyésztés 50 milliárd forintban, a kertészeti ágazat 30 milliárd forintban részesül.

Az államtitkár kiemelte a forgóeszköz-finanszírozást segítő Agrár Széchenyi Kártyát is, melynek keretében már közel 3000 gazdálkodó igényelt több mint 54 milliárd forint kedvezményes hitelt.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy az OTP Csoport gyorsan reagált a pandémia miatt kialakult új kihívásokra, mind Magyarországon, mind a környező régióban.

Az OTP Bank hazánkban elsők között tette lehetővé a különböző gazdaságélénkítő programokra épülő hitelkonstrukciókat.

Az OTP Agrár a vállalkozók igényeihez igazítva közvetíti partnereinek a különböző támogatott forrásokat, ezt már Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója mondja.

Egyebek mellett megemlítette, hogy az NHP Hajrá, illetve a Széchényi Kártya Program forrásait is elérhetővé tették ügyfeleik számára, míg legújabb termékükkel, az OTP-AVHGA Krízis Hitellel kedvező forgóeszköz-finanszírozási és hitel-kiváltási lehetőséget biztosítanak a vállalkozásoknak.

Herczeg András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a kezességvállalás mindig fontos a vállalkozások számára, de a legnagyobb igény akkor mutatkozik rá, amikor a gazdaság szereplői nehéz helyzetbe kerültek.

Az alapítvány az OTP Bankkal közösen kidolgozott Krízis Forgóeszközhitel konstrukciója egy olyan termék, amely biztosítja a gazdasági környezet romlása miatt bajba került vállalkozások kedvező finanszírozását.

Az OTP-AVHGA Krízis Hitel olyan államilag támogatott, fedezet nélkül, akár 6 évre igényelhető forgóeszközhitel, amelyet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány akár 90 százalékos készfizető kezességvállalása mellett vehetnek igénybe az agráriumban és az élelmiszeriparban érdekelt vállalkozók. Az Agrárminisztérium által, 100 milliárdos keretösszeggel, 2020. január 1-jén indított AVHGA Krízis Agrárgarancia Programra épülő konstrukció célja, hogy a 2020. január 1. után fizetési nehézségekkel szembesülő mikro-, kis- és közepes méretű agrár-vállalkozások meg tudják őrizni, illetve vissza tudják állítani működőképességüket.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu