0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szépen fejlődnek a burgonyák

Burgonyás körökben mindig várva várt esemény a nyáron Berzencén szervezett fajtabemutató. A Solanum Kft. területén nem csak állományban lehet látni a több tucatnyi kísérleti anyagokat, hanem az esemény fontos helyszíne a szakmai tapasztalatcserének is.

Idén – a koronavírus járványra tekintettel – a tanácskozással egybekötött rendezvény elmaradt, ám aki szeretne többet tudni a fajtákról, azok számára – kisebb csoportokban – szívesen állnak rendelkezésre a házigazdák. Ifjabb Varga György ígérete szerint viszont az őszi bemutatón már teljes létszámban várják a burgonyás társadalmat.

Az időjárást tekintve vegyes évet éltünk meg, a burgonya – kivéve, ahol nagy volt a víznyomás – a legszebb arcát mutatja. Ifjabb Varga György, a cég ügyvezetője bizakodó a vetőburgony minőségét és mennyiségét illetően.

Sok munka akadt, folyamatosan kellett az öntözéssel foglalkozni, a növényvédelemben dolgozni.

„Ha az egyik növény szomjas, akkor általában a többi is” – magyarázta a szakember, igyekeztek azokra a kultúrákra fókuszálni, amelyek a csapadék hiány miatt a legnagyobb kárt szenvedték. Közel 1300 hektáron gazdálkodnak, ekkora területen lehet a szükséges vetésforgót megvalósítani. A korábbihoz képest „alig” tízre csökkentették a termesztett kultúrák számát.

Tavasszal folyamatosan öntöztek, majd június végén megérkezett az égi áldás. Négy nap alatt egyes helyeken 198 milliméter eső esett, de a legkevesebb is 145 milliméter volt. A laposabb táblákban megállt a csapadék, amit megsínylettek a növények. Talán legjobban a kukorica bírta a vízborítottságot, de amint rá lehetett menni a talajra, egy kultivátorozást megérdemelt. Ugyanakkor a burgonyában a víz, ami ráadásul korlátok között, bakháton fejlődik, komoly problémát okozott.

A sok csapadék, a felázott talaj felvetette az a kérdést is, hogyan menjenek be a növényvédő gépekkel a táblákba.

Volt, ahol nagytraktorral „beletapostak” az állományba, s a keréknyom levezette a vizet, máshol a kotrógéppel gödröket ástak, hogy összetereljék a csapadékot, s kiszivattyúzták. Ahol viszont közelről is elérhető volt a vizes terület – hogy a kultúra nem károsodjon – szippantóval emelték ki. Két nappal az esőzések után már kezelni tudták a növényeket, így az országos szinten tomboló fitoftórát meg tudták fékezni, egészséges a burgonya állomány.

Mint az ügyvezető elmondta, idén jól sikerült értékesíteni az étkezési burgonyát – ugyan a vírus okozta fellángolás egy hét alatt lecsengett -, s feldolgozók (pékségek, kenyérgyár…) vitték a raktárukból a tavalyi termést. Meglepetésszerűen nagy az érdeklődés az idei vetőburgonya iránt is. Sok gazda már most szeretné lefoglalni a jövő évi szaporítóanyagot.

Berzencén egy tucatnyi forgalmi vetőburgonyfajtát szaporítanak, és értékesítenek, míg a kísérletben 73 fajtát vizsgálnak. Szeretnék az eddig is népszerű burgonyák mellett a magyar nemesítésű fajtákat felkarolni.

A szakember elmondta, idén egységesen szépek az állományok, néhány víznyomott terület kivételével a legjobb formájukat mutatják a fajták.

Forrás: magyarmezogazdasag