0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fajtaklubot alapítottak az őshonos baromfifajta-tenyésztők

Összefogtak a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségén belül a magyar fajtákat tenyésztő gazdák. Kezdeményezésük mögött semmiféle anyagi megfontolás nincs, céljuk tisztán a hazai baromfi génkincs megőrzése, bemutatása és népszerűsítése.

Még egészen fiatal a hivatalosan Magyar Baromfifajtákat Tenyésztők Fajtaklub néven megalakult közösség, hiszen ez év február utolsó napjaiban volt az alakuló ülés. Az ötlet persze még korábbra nyúlik vissza.

Dr. Pintér József  MGKSz elnök ötlete volt, hogy a 32/2004-es országgyűlési határozatban nemzeti kinccsé nyilvánított baromfifajtákat a szövetség valamilyen formában felkarolja – idézi fel a kezdeteket Vígh Attila, a fajtaklub szakmai vezetője.

Munka akad vele bőven, hiszen nemcsak a fajták valós termelési körülmények közötti megtartása a cél, hanem azok bemutatása és népszerűsítése is.

Az első feladat helyére tenni azt, hogy mást jelent, ha egy fajtának állami elismerése van, és más az, hogy a nemzetközi szervezetekben tag MGKSz, mint magyar fajtát önálló standard szerint jegyzi. Előbbi a hivatalos szervezetek (Agrárminisztérium, NÉBIH) feladata, az utóbbi a szövetség dolga. Így az első nagy munka a magyar baromfifajták standardizálása, azok előterjesztése az európai szövetség felé, majd a bemutatókon, kiállításokon történő mind szélesebb körű részvétel.

Széles szortiment

Összesen 24 fajta, illetve fajtaváltozat esetében kell az említett munkákat elvégezni. Idetartoznak a magyar tyúkfajták (négy színben), az erdélyi kopasznyakú tyúkfajták, a magyar kacsafajták (három színben, illetve a búbosak), a magyar lúdfajták (négy színben), a magyar pulykafajták (négy színben), a magyar parlagi gyöngytyúkfajták (négy színben), a zsippó szépe (és a törpe zsippó szépe), valamint az e lap hasábjairól nemrég megismertetett nyuszkanyakú palóc tyúk.

Utóbbi kettő kivételével a legtöbb fajta felett néhányszor már megkongatták a vészharangot.

Puszta létük is különleges, amiben persze nagy része van a gödöllői Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (korábbi nevén Haszonállat Génmegőrzési Központ) több évtizedes fajtamentő és megőrző munkájának. Ez a szervezet is hajlandóságot mutat arra, hogy a későbbiek során szakmailag támogassa és hozzájáruljon a fajtaklub munkájához.

Toborzó

A Magyar Baromfifajtákat Tenyésztők Fajtaklub a tenyésztő munkán kívül figyelmet szeretne fordítani a baráti alapokon nyugvó, jó közösségéként működő kapcsolattartásra is. Ahogyan fogalmaznak: „olyan személyeket szeretnénk a sorainkban tudni, akik egy agilis, fiatalos lendülettel rendelkező csapathoz szeretnének tartozni”. Várják a tenyésztőtársak jelentkezését itthonról és határon túlról egyaránt.

A közös szakmai érdeklődésen túl a szervezet elvi közösségbe is hívja az erre nyitottakat, hiszen megkülönböztetett figyelmet szeretnének fordítani nemzeti létünk 1100 éves értékeire, eredményeik megőrzésére, ezáltal kifejezve európai nemzeti karakterünket.

Az érdeklődök a vighattila75@gmail.com címre küldött levél nyomán kaphatnak további információt.

 

Forrás: Kistermelők Lapja