0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Címerezés Mezőhegyesen

Összesen 2300 hektáron folyik hibridkukorica vetőmagtermelés Mezőhegyesen, ahol az aktuális munka a címerezés. A munkában a társaság 7 címerezőgépe mellett mintegy 700 fő vesz részt.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaságban a legnagyobb munka jelenleg a hibridkukoricavetőmag-táblák címerezése – összesen 2300 hektáron. Ebben a munkában a társaság 7 címerezőgépe mellett mintegy 700 fő vesz részt.

„5 tábla kivételével a társaság összes kukoricahibrid-vetőmagtermelő területén folynak a munkálatok. A címerezőgépekkel nem tudnánk a teljes területen időben elvégezni a hibridvetőmag-termesztés legfontosabb műveletét, ezért 700 idénymunkás végzi a területeink egy részén a címerezést, illetve a gépek által meghagyott címerek eltávolítását.”

– tudta meg a magyarmezogazdasag.hu Isaszegi Norbert termelési igazgatótól.

A munkaerő mintegy fele mezőhegyesi és környékbeli lakosokból áll, akik kis csapatokban vállalják egy-egy területen az anyanövények porzóinak eltávolítását. Körülbelül ugyanennyien érkeznek erdélyi magyarok, akiket 2002 óta alkalmaz a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság e munka elvégzésére. Mindemellett a gazdaság szakmai gyakorlatként címerezőtáborokat szervez a fenntartásában lévő Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai számára is.

A ménesbirtokon 2300 hektár öntözött területen folyik hibridkukorica-vetőmag előállítás, így az aszályos tavasz ellenére viszonylag egységesen kelt a növény, bár egyes táblákon a növénymagasság kissé egyenetlen – itt fokozottan szükség van az utócímerezésre.

A különböző fajták, vetés- és tenyészidők miatt jelenleg még van, ahol szinte el sem kezdődött a szemek kötése.

Termésbecslésre legalább még mintegy három hetet kell várni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu