A NekedTerem több mint egy online áruház. Majdnem száz vállalkozóval állnak munkakapcsolatban, és szinte a teljes élelmiszeripari palettát lefedik. Különböző egységcsomagokat is értékesítenek, amik például a családi ebéd hozzávalóit vagy ajándéknak is alkalmas élelmiszer-kollekciót tartalmaznak, vagy összeállítanak befőzési kosarat is. Igaz, ez utóbbiból idén kevesebbre van lehetőség, a járvány és a kedvezőtlen időjárás együttes hatása miatt.
Megduplázták a forgalmukat
A pandémia alatt megduplázták a forgalmukat, amely a korlátozások elmúltával kissé visszaesett, de sikerült sok új törzsvevőre szert tenniük.
Molnár Eszter a veszélyhelyzet megszüntetése után meghívta az újságírókat, hogy az áruházat és néhány fontos partnerüket a nagyközönségnek is bemutassa.
A Molnár család 1995-ben költözött Galgahévízre, ahol először saját maguk ellátására termeltek, főleg a legkisebb családtag betegsége miatt. Azután 1997-től fokozatosan eladásra is elkezdtek kínálni biozöldségeket. Az otthoni, majd a piaci árusítás, utána a nagykereskedelmi részleg létrehozása, végül az online értékesítés következett. Manapság 2500 négyzetméteren termelnek magyar és külföldi zöldségfajtákat a Molnár-biokertészetben, emellett gyümölcsök kereskedelmével is foglalkoznak, a teljes termékpalettát lefedve.
De ha komplexen megvizsgáljuk ezt a kérdést, látható, hogy a megvásárolt élelmiszerek jelentős része a szemétben végzi, arról nem beszélve, hogy sok termék árának a 30 százalékát a csomagolás teszi ki, amit hazaérve azonnal eldobunk.
Magyarország cseresznyéskertje
Ezt a címet Nagykörű már régen kiérdemelte. A falu meglátogatását receptre írnám fel elfoglalt külföldi menedzsereknek. Gyönyörű a táj, csodásak a gyümölcsök. Az utat rózsabokrok, bájos porták övezik, és mosolygó, jól főző gazdasszonyok fogadják azokat, akik szeretnének rácsodálkozni a vidéki Magyarországra.
Barát József turizmusért is felelős alpolgármester várt minket az Élő Tisza Tájházban, ahol szállóvendégeket is fogadnak. A 100 éves parasztház 1996-ban avanzsált tájházzá, ahol a helytörténeti kiállítás keretében meg lehet tekinteni a régi tárgyi idők emlékeit és egy tehetséges keramikus, Szász Judit virágcsendéleteit, és persze a környék hagyományaival is meg lehet ismerkedni. A tájházban üzemel egy 65 férőhelyes borozó, igény esetén kemencében sült-főtt helyi fogásokat szolgálnak fel, amiket 120 férőhelyes szabadtéri, de fedett csűrben lehet elfogyasztani. A csűr nyári programok és esküvők kedvelt helyszíne egyben. A tájházból kiindulva gyalogos és kerékpáros kirándulás választható, igény szerint túravezetővel. Érdemes megkóstolni itt a finom kecskesajtokat, és több mesterséget is ki lehet próbálni a kézműves műhelyben. A létesítményt jó szívvel ajánlják családoknak, erdei iskoláknak és céges rendezvényekre.
A faluban azonban a cseresznye a főszereplő. Itt nem a virágzáson van a hangsúly, mint a japán Sakura ünnepen, hanem a gyümölcsön, ami mára igencsak borsos árú csemege lett. Termelői áron is 1000 forint kilója, de mire a sok közvetítő kezén átmegy, még tovább drágul. Van olyan éjjel-nappali bolt Budapesten, ahol 2400 forintért láttam az importált cseresznyét – pedig mennyivel egyszerűbb lenne a hazai forrásokat felkutatni.
Több száz évre nyúlik vissza termesztésének itteni története, amely Petrovay György gróf nevéhez fűződik, aki az 1800-as években kora legkorszerűbb módszereivel dolgozott, a faiskolától a fajtakatalógusokig megteremtve a szakszerű gazdálkodás alapjait, a virágzástól a befőzésig. A projekt mára turisztikai attrakcióvá vált.
Toszkán kolbász Jászberényből
Molnár Eszter 10 éve járja a vidéket beszerzési források után kutatva, mert csak akkor tud jó szívvel árusítani bármit is az interneten, ha látta az előállítás helyszínét, ha megismerkedett a termelővel. Néhol szinte már családtagnak számít, és ha meggyőződött róla, hogy mennyire higiénikus körülmények között készül az áru, akkor oda mindig visszatér. Ilyen termék a toszkán kolbász.
Az ínyencek hamar megtanulták a készítő nevét. Tisztában van az igényekkel, mégsem riad vissza a formálásától. Feleségével 2012-ben alapította meg a jászberényi Húsműhelyt, és azóta sem adta fel koncepcióját, miszerint a minőség és a higiénia a legjobb recept. Nem gondolkodik nagy mennyiségben, és egyébként is az az alapelve, hogy ő nem élelmiszert gyárt, hanem élelmet készít. Már nagyon sok visszatérő vevője van. Pirított tökmagos, bükkfán füstölt kolbásza különösen híres, akárcsak a gyümölcsös illatú chiliszószos.
Mustárok a mesterszakácstól
Gál Zsolt nem elsősorban kistermelő, hanem séf. A legnagyobb magyar mesterektől tanult. Tőlük elsajátított szakértelmével irányítja fóti üzemükben a szuvidolt, szinte teljesen konyhakész húskészítmények előállítását, és számos más finomságét, amelyek igen népszerűek az éttermek körében. Különleges mustárok és tormás szószok is vannak termékpalettáján, a szoljankába valótól a gyümölcsös változatokig. A Mesterszakács Manufaktúra nevű családi kisüzemből teljesen tartósítószer- és adalékmentes grillkolbászok, kacsa-, sertés- és csirkekészítmények, különféle felvágottak, köretek és ízesítők kerülnek ki, az ország szinte valamennyi szegletébe eljutva a NekedTerem hálózatába – és azon kívül is. Gazdálkodási formájuk hivatalosan a szociális szövetkezet, mert az együttműködésnek számos adóügyi és más előnye van.
A lila bazsalikomtól a svéd uborkáig
Szorgos Gazda – ez egy nagykátai gazdaság márkaneve, és igen találó. Gulyás Gergőt éppen munka közben találtuk. Különleges fűszernövények – lila bazsalikom, citromfű, 80 féle paradicsom és tucatnyi zöldségfajta vár nála feldolgozásra. Koncepciója középpontjában az élőmunka van. Terményei 80 százaléka konyhakészen kapható, padlizsánkrémből például 5 tonnát állít elő évente.
Nem törekszik a biominősítés megszerzésére, mert soknak tartja a vele járó papírmunkát, árulta el a mosolygós fiatalember. Ettől függetlenül igyekszik vegyszermentesen dolgozni. Ennek érdekében „bevet” például egy különleges gombafélét, ami elpusztítja a többi káros gombát. Késztermékeit a budapesti termelői piacok mellett a webáruházban árusítja.
Egy gazdaságban mindig van mit reparálni, és mindig van mibe beruházni. Ennek érdekében Gulyás Gergő pályázik is, jelenleg víztisztító berendezésre, kútfúrásra, fóliaházra, vagyis ezek finanszírozására.
Biotermékek online
A vidéket járva, a családi gazdaságokat meglátogatva nem tapasztaltunk olyat, hogy a járvány komolyabb pénzügyi nehézséget okozott volna, de a termés egy része még csak most vagy ezután érik be. Még meglátjuk, hogy a szabadföldi ültetvények, a kiültetett palánták hogyan vészelték át az özönvízszerű esőzéseket, és az azt megelőző aszályt. A gyümölcstermés általában véve igen gyengének ígérkezik.
A jövő nagy nyertese mindenesetre az online kereskedelem és a minőségi, lehetőleg biozöldség és -gyümölcs. Kérdés, hogy mikorra válnak ezek tömegtermékké. Félő, hogy egyelőre nem, bár a meglévő kereslet már most is családok ezreinek nyújt tisztes megélhetést, és ennek a fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.