0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kevesen igényeltek tárolási támogatást

Sovány tejporra egyáltalán nem, vajra és sajtra pedig alig igényeltek tárolási támogatást a hazai tejfeldolgozók. Közülük leginkább a kisebbeket érintették súlyosabban a koronavírus-járvány miatti korlátozások.

Május 7. és június 30. között lehetett igénybe venni a tejpiaci szereplők számára meghirdetett uniós magántárolási támogatást – írja a Világgazdaság.

A támogatást az indokolta, hogy a Covid–19-világjárvány miatt szállítási korlátozásokat vezettek be, és a tej- és tejtermékágazatban bizonyos termékek iránt csökkent a kereslet.

Az Európai Bizottság rendelete alapján a tejpor, a vaj és a sajt magántárolását segítő támogatásban csak az utóbbira volt országkvóta, amit a hazai szereplők nem használtak ki. A magántárolási támogatás összege a vajnál 9,83, a sovány tejpornál 5,11, míg a sajtnál 15,57 euró. Ezenfelül a szerződéses tárolási időszakra a támogatás a vajnál 0,43 euró (tonnánként és naponta), a sovány tejpornál ugyanez 0,13 euró, a sajtnál pedig 0,4 euró volt.

A sajtnál a támogatható mennyiség felső határát az egyes tagállamok sajttermelése alapján határozták meg. Magyarország a 100 ezer tonnás maximális mennyiség 0,8 százalékát, 809 tonnát ajánlhatott fel. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet által publikált adat szerint Magyarország a maximálisan felajánlható sajtmennyiség 64 százalékát, 518 tonnát ajánlott fel, ami a közösségi mennyiség 1,1 százaléka volt. Szerződéskötésre ugyanakkor július 19-ig nem került sor.

Forrás: Világgazdaság