A fiatal leveleken enyhe mozaikosodás és sárgulás látszott, az erek elvékonyodtak, a szár elszíneződött, erős nekrotikus foltok jelentek meg a másodlagos elágazódásoknál, valamint részleges elhalás a vegetatív csúcson. A terméseken pedig csíkozottság, foltok és torzulás mutatkozott
hangsúlyozták a kutatók, akik 15 beteg és 15 tünetmentes paprikatövet gyűjtöttek össze, hogy többet megtudjanak a fertőzésről. A mintákat megvizsgálták, hogy kimutatható-e rajtuk az uborkamozaik vírus (CMV), a paradicsom foltos hervadás vírus (TSWV) és a ToBRFV.
A genetikai szekvenálás és a valós idejű PCR-teszt megerősítette, hogy a paprika növényeken észlelt tüneteket a ToBRFV okozta.
A vírust először 2018 végén azonosították paradicsomon Szicíliában. Ez az első alkalom azonban, hogy paprikán is fertőzött.
A szicíliai zöldség-gyümölcspiac majdnem 70 százalékát adja a paradicsom és a paprika. A ToBRFV, terjedésének megakadályozására ezért komoly intézkedéseket tesznek, ( A fertőzésről márciusban New Disease Reportban beszámoltak a kutatók.)