0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Németországi Vágóhidak – tilalom a jobb munkafeltételekért

A koronavírus egyes németországi vágóhidak dolgozói körében tapasztalt megjelenése és elterjedése nyomán Hubertus Heil (SPD) szövetségi szociális és munkaügyi miniszter a jövő évtől kezdődően meg akarja tiltani a húsiparban vállalkozási szerződések alapján és kölcsönzött munkaerőként történő foglalkoztatást.

Hubertus Hei miniszter szándéka szerint a húsfeldolgozó üzemek a vágásnál, darabolásnál és a feldolgozásnál a jövőben csak saját munkaerőt foglalkoztathatnak.

A munkaügyi tárca által kidolgozott és a szövetségi kormány július 29-i ülésén napirendre kerülő törvénytervezet emellett a munka- és lakásfelvételek gyakoribb ellenőrzését is tartalmazza, „biztosítandó a fair foglalkoztatást és az egészségvédelmet“.

A húsfeldolgozóiparban foglalkoztatottak munka- és lakás-körülményeire a koronavírusnak az ágazat munkavállalói körében tapasztalt megjelenése és gyors elterjedése nyomán terelődött vagy inkább erősödött a figyelem.

Az „erősödött“ szó azért indokolt, mert már a járvány megjelenése előtt is meg-megjelentek olyan vélemények, melyek képviselői a jórészt külföldről érkezett munkavállalók rossz munkakörülményeit és a nekik fizetett munkabérek alacsony szintjét bírálták;

de a munkaadók által a feltételek javítására tett ígéretei, továbbá a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok szigorítása és annak ellenőrzése nem hoztak eredményt.

A szövetségi kormány elé került előterjesztés a 30 főnél magasabb létszámot foglalkoztató üzemekre vonatkozik. Az új szabályozás célja, hogy a húsfeldolgozó üzemek a munkavállalókkal kapcsolatos felelősséget ne hárítsák át a részükre „munkateljesítményt értékesítő“ alvállalkozókra.

A munkaügyi kormányzat szándékai szerint a jövőben növelik a helyszíni ellenőrzések számát, a munkaidő betartását (és a túlmunkák elkerülését) elektronikus úton rögzítenék.

Az előterjesztés tartalmával, a vállalkozási szerződéseknek a húsiparban tervezett megtiltásával a koalíciós partner, a CDU parlamenti frakciójának „a munkavállalói szárnya“ is egyetért.

Az előterjesztés indoklása szerint az 50 főnél nagyobb vágóhidaknál és húsfeldolgozó üzemeknél 2020 áprilisában kereken 100 ezer főt foglalkoztatottak, s ezek több mint fele nem az adott húsüzem alkalmazottja. Az ezen üzemek által elért forgalom tavaly megközelítette a 40 milliárd eurót, ami csaknem 8 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu