Hubertus Hei miniszter szándéka szerint a húsfeldolgozó üzemek a vágásnál, darabolásnál és a feldolgozásnál a jövőben csak saját munkaerőt foglalkoztathatnak.
A munkaügyi tárca által kidolgozott és a szövetségi kormány július 29-i ülésén napirendre kerülő törvénytervezet emellett a munka- és lakásfelvételek gyakoribb ellenőrzését is tartalmazza, „biztosítandó a fair foglalkoztatást és az egészségvédelmet“.
A húsfeldolgozóiparban foglalkoztatottak munka- és lakás-körülményeire a koronavírusnak az ágazat munkavállalói körében tapasztalt megjelenése és gyors elterjedése nyomán terelődött vagy inkább erősödött a figyelem.
de a munkaadók által a feltételek javítására tett ígéretei, továbbá a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok szigorítása és annak ellenőrzése nem hoztak eredményt.
A szövetségi kormány elé került előterjesztés a 30 főnél magasabb létszámot foglalkoztató üzemekre vonatkozik. Az új szabályozás célja, hogy a húsfeldolgozó üzemek a munkavállalókkal kapcsolatos felelősséget ne hárítsák át a részükre „munkateljesítményt értékesítő“ alvállalkozókra.
Az előterjesztés tartalmával, a vállalkozási szerződéseknek a húsiparban tervezett megtiltásával a koalíciós partner, a CDU parlamenti frakciójának „a munkavállalói szárnya“ is egyetért.
Az előterjesztés indoklása szerint az 50 főnél nagyobb vágóhidaknál és húsfeldolgozó üzemeknél 2020 áprilisában kereken 100 ezer főt foglalkoztatottak, s ezek több mint fele nem az adott húsüzem alkalmazottja. Az ezen üzemek által elért forgalom tavaly megközelítette a 40 milliárd eurót, ami csaknem 8 százalékkal több az egy évvel korábbinál.