0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Örökerdőkkel a klímaváltozás negatív hatása ellen

A klímaváltozással az ökoszisztéma is komoly kihívások elé került. Bár vannak ökológiailag érzékenyebb területeik, de Csontos Dömötör véleménye szerint éppen az örökerdők azok, amelyek bizonyos stabilitással rendelkeznek.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének vezetője elmondta, a klímaváltozás elleni küzdelem fontos része a folyamatos erdőborítottság. Az örökerdő sokkal kedvezőbb hatással van a környezetre, a különböző korú, több fafajból álló erdőnek nagyobb az állékonysága is. „2014 telén megtapasztaltuk, azokon a területeken volt a legnagyobb a jégtörés, melyeken 20-60 év közötti egykorú faállományok álltak” – mutatott rá a szakember, a jég egy vegyes korú és fafaj összetételű, többszintes erdőben nem okozott ekkora kárt.

Egyre több tudományos kutatás hívja fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire. Ennek hatására a szárazságtűrő fafajok kerülnek előtérbe, az érzékenyebbek vagy visszaszorulnak, vagy a hegyekben a magasabb régiókba húzódnak.

Nyomukban megjelentek az invazív fafajok, amelyek egyre nagyobb problémát okoznak, utalt az erdészetvezető a bálványfára, a zöldjuharra. Közös erőfeszítést igényel ezek visszaszorítása, hogy érezhető eredményei legyenek.

A császárfa terjedése is tud meglepetéseket okozni. A Visegrádi Erdészet területén is van néhány példa rá, hogy parkolóban telepítették. A tulajdonosok csak azokat a pozitívumokat nézik, hogy gyorsan nő, nagy a levele, árnyékot biztosít. Ugyanakkor kivadult a parkolóból, és megjelent már a hegyvidéki erdőben is. Szerencsére ennek megszüntetésére közös megoldásban tudtak gondolkodni, az erdészet kérésére kivágták, és őshonos fafajokra – berkenyére – cserélték.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu