0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Folytatódik a száraz idő

Jelenleg hazánk döntő részén megfelelő a talajnedvesség, a kapás növények szépen fejlődhetnek, a meleg és jobbára száraz időben pedig jól lehet haladni a még kint lévő kalászosok aratásával is. A Kisalföld északnyugati részén és a Mohácsi sziget térségében azonban nem ilyen ideális a helyzet, arrafelé nem esett elég eső, így még mindig a kritikus szint alatt van a talajnedvesség.

 Az ország jelentős részén kiadós csapadék hullott a múlt hét második felében, a legnagyobb mennyiség péntek éjszaka és szombaton esett, amikor megdőlt a napi csapadék országos rekordja is.

Az elmúlt tíz napban jellemzően 20 és 60 mm közötti mennyiség esett, de a Balatontól délnyugatra nagyobb területen (ahol súlyos károkat okozott), valamint Körösladány környékén 100 mm-nél is többet mértek. Ugyanakkor Mosonmagyaróvár térségében és elszórtan északkeleten nagyon kevés volt az eső, bár ez utóbbi tájakon nem is hiányzott.

Ezen a héten már csak elszórtan fordult elő kisebb csapadék, nagyrészt száraz volt az idő.

A hétvégi csapadékkal kiegyenlítettebbé váltak a talajnedvesség viszonyok is az országban, a keleti és nyugati országrész közötti hatalmas különbség csökkent. A felszín a hét elején még sokfelé volt sáros, de azóta sokat szikkadt, jelenleg 80 százalék fölötti a nedvességtartalma. A felső fél méteres talajrétegben is többnyire kedvezőek a nedvességi viszonyok az országban. A Kisalföld északnyugati részén és a Mohácsi sziget térségében azonban most sem hullott annyi csapadék, hogy átnedvesítse 20 centiméternél mélyebben a talajt, arrafelé még mindig a kritikus szint alatt van a talajnedvesség.

A keleti országrészben még nem mindenhol végeztek a búza aratásával, a munkákat a csapadékos idő hátráltatta miközben a lábon álló gabona minősége egyre romlott.

A kapás növények közül a napraforgó és a kukorica számára az eddig sokfelé száraz Dunántúlon különösen jól jött a csapadék. A keleti tájakon az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, az állományok gyönyörűek, igazán jó termésben lehet bízni. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein az időszakos vízborítás károsította a növényeket. A nedves, párás időjárás azonban a növényi kórokozóknak is igen kedvezett.

Az előttünk álló 6-8 nap során jellemzően száraz, meleg, nyári időre van kilátás. Csütörtökön és pénteken elszórtan, majd egy gyenge hidegfront hatására hétfőn és kedden, nyugaton és északon többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

A többi napon nem valószínű csapadék, és a hosszabb távú, de bizonytalanabb előrejelzések szerint a jövő hét közepétől tartósan meleg, száraz, nyugodt idő következhet.

Területi átlagban csak nyugaton valószínű számottevő mennyiségű csapadék, így általában a talajok száradására lehet számítani. A levegő páratartalma napközben még a záporos napokon is 50 százalék alá csökken (szombaton északnyugaton akár 20 százalék alá is eshet), tartós vízborítás a növényzet levelein nem valószínű, a gombás megbetegedések tehát nem kapnak erőre. Tartósabb szél inkább csak kedden várható. A legmelegebb órák hőmérséklete általában 30 fok körül alakul.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu