0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hogyan fagyasszuk jól a gombát?

Az idén csapadékos nyárral jelentkezett a természet. Nézzük a jó oldalát, ez sok gombát jelent! Sokan nem fagyasztják, mert tartanak attól, hogy kiolvadás után az állaga megváltozik. De vannak praktikák, amivel ez megelőzhető.

A gomba fagyasztása mellett egyik legnépszerűbb tartósítási módja a szárítás, amivel hosszú időre tárolhatóvá válik. De a szárított gomba nem minden ételhez használható fel. A fagyasztás során viszont azzal a problémával nézhetünk szembe, hogy kiolvasztás után megváltozik az állaga.

Mindenekelőtt tudni kell, hogy a gombák építőeleme 90% -ban víz. A többi nagyrészt fehérjéket, sok vitamint és ásványi elemeket tartalmaz, mint pl. B1, B2, B6, vas, cink, foszfor és kalcium. Vegetáriánus étrendben a hús helyettesítésére alkalmazzák. A gombák nagyon alacsony kalória tartalmúak viszont nem alkalmasak kisgyermekek és máj- vagy vesebetegségben szenvedő emberek számára.

A gomba fagyasztása milyen előnnyel jár?

A gombák szárítása időigényes és nem minden gomba alkalmas szárításra, a fagyasztása viszont jóval egyszerűbb, gyorsabb és konyhakész állapotban vehetjük elő.

Ha erdei gombát teszünk el, érdemes vásárláskor alaposan átnézni, hogy ne vigyünk haza férges darabokat. Ne mossuk meg vízbe, helyette egy erre alkalmas kefével tisztogassuk le.

Mielőtt a gombákat a fagyasztóba tennénk, előtte pár percig főzzük elő, a forrázás lehetővé teszi, hogy sokkal hosszabb ideig tudjuk tárolni a fagyasztóban. Egyes gombafajokat, különösen a rókagombákat, fagyasztás előtt tíz percig kell főzni. ha ezt elhagyjuk, keserűvé válhatnak. Érdemes a nagyobb gomba fagyasztásagombákat felszeletelve eltenni, hogy konyhakész legyen, amikor használni szeretnénk.

Előfőzés után alaposan csöpögtessük le, és először rakosgassuk egymás mellé egy tálcára, úgy fagyasszuk le. Ekkor nem tapadnak össze. Ezt követően rakjuk zacskóba.

A fagyasztott állapotban lévő gomba azonnal felhasználható, nem szükséges megvárni, hogy  kiengedjen.

Ha így adjuk a készülő ételhez, nem változik meg az állaga, és az íze, aromája is olyan marad, mintha egyenesen az erdőből hoztuk volna.

Gombászás: Menjünk biztosra!

Az erdei gombák bűvöletében

Forrás: magyarmezogazdasag.hu