0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Dr. Markus Strauß már 2015-től dolgozik azon, hogy megvalósítsa különleges elképzelését : ehető, vadon élő növényekből fog parkokat létrehozni Németország szerte. A cél eléréséhez létrehozta az „Ehető vadnövények parkja” alapítványt. 

A fajokban gazdag környezetet, amelyek kialakításukban az adott hely természetes körülményeihez igazodik, úgy hozza létre, hogy azok a lehető legváltozatosabbak legyenek.

A park funkcionális elemei között ligetek és sövények, rétek, bogyós növények, gyógy-, és fűszernövény kert, kisebb , foltokban elhelyezett gyümölcskertek és vizes élőhelyek is megtalálhatóak, és ezek harmonikus kölcsönhatást eredményeznek fajban gazdag biotóp és az idilli rekreációs táj között.

Mivel a növényfajok kiválasztása és a beültetések kialakítása során a lehető legnagyobb természetességre törekszik, a növények ápolására  és a park karbantartásra lényegesen kevesebb figyelmet kell fordítani a hagyományos parkokhoz vagy mezőgazdasági területekhez képest. Emellett a lakosság számára  ingyenes gyűjthető és fogyasztható vadon élő gyümölcsöket, ehető virágokat és leveleket, bogyókat, diófélék, gombákat biztosít. 

Az alsó-szászországi Bad Pyrmontban megvalósított kert összesen 42 hektár lesz amellyel a helyi történelmi és műemléki védettség alatt álló Bergparkot egészítik kis. A teljes parkból jelenleg egy három kilométeres kör alakú sétány látogatható, de a munkák befejezése után a teljes park látogatható lesz, amelyben a növények kóstolgatása kifejezetten megengedett.  

Hasonló koncepciójú kertet adtak át 2018-ban a bajor Kemnath-Waldeckben, és a tervek szerint Mönchengladbachban 2021 tavaszán valósítják meg a következő ehető vadnövényekkel beültetett parkot. A következő években azonban Németország számos településén fognak hasonló kerteket kialakítani. 

Forrás: www.taspo.de