0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

A holland Special Plant Zundert kertészet szakembere, Johan Jansen tearajongóként 6 hónapot töltött Kínában, ahol figyelemmel kísérte és tanulmányozta a teatermesztést. Visszatérve Hollandiába elhatározta, hogy keresztezéssel létrehozza a tea hidegtűrő változatát, ami megél a mi, kontinentális éghajlatunkon is. Nyolc év kísérletezés után sikerült is neki, a génállományt szabadalmaztatta, és ma már termeszti és szaporítja is az európai teát, létrehozva egy új márkanevet: ez a Tea by me (az én teám).

Jansen elhatározta, hogy követőket keres, akik népszerűsítik az európai teát.

Ez az általa nemesített tea bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeljük szabadföldi termőterületen, vagy akár cserepekben a hátsó kertben, balkonon.

Más élelmiszer kapcsán sokat hallunk az ökológiai lábnyom csökkentésének fontosságáról, arról, hogy ne a világ másik feléről szállítsuk az élelmiszert, hanem lehetőség szerint minél több helyit fogyasszunk. Ezzel az új nemesített teával, lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Jansen küldetése, hogy Európában ugyanúgy kéz a kézben járjon a teatermesztés és teafogyasztás, mint a szőlőtermesztés és borfogyasztás.

Egy elszánt, a teákért szenvedélyesen rajongó fiatal kertészmérnök Varga Marianna vállalkozott  a különleges kalandra, csatlakozott a teaprogramhoz és Magyarország tea nagyköveteként hatalmas lelkesedéssel népszerűsíti a teafogyasztás mellett a teatermesztést is.

Lelkesedése szerencsére „ragályos” hiszen már hat termelő van Magyarországon,  akik Marianna irányításával belevágtak a teatermesztésbe.

Az első töveket 2018 júliusában ültették el, és azóta már rengeteg információt és tapasztalatot sikerült gyűjteni a növény magyarországi termeszthetőségéről. Tavaly nyáron, és idén nyáron is tudtak már tealevelet szüretelni, igaz, még csak kisebb mennyiségűt. 

A Magyar Teaprogramhoz folyamatosan lehet csatlakozni, továbbra is keresi azokat a vállalkozó szemléletű termelőket, akik rendelkeznek földterülettel és részt vennének a magyar teaprojektben. A teanövényeket Mariannától lehet megvásárolni, mellé pedig minden tudást átad, ami az ültetéshez, termesztéshez és szürethez szükséges. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu