0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

VP AKG/ÖKO pályázatok: kedvező változtatás

Megoldódni látszik az egyes egybeművelésekből adódó problémakör a VP AKG/ÖKO támogatásoknál.

A VP AKG és a VP ÖKO támogatások esetében nagyon sok probléma és súlyos szankció adódott abból, hogy a gazdálkodó támogatásba vitt területe – a lemért kötelezettségvállalással érintett területén – a valóságban túlnyúlt – hívja fel a figyelmet a nak.hu. Ekkor egybeművelés került megállapításra, mely ezen támogatások esetében nem megengedett.

A problémakör feloldására módosult a VPAKG 2015, VPAKG 2016 és a VPÖKO 2015 pályázati felhívás.

A módosítások értelmében, ha a támogatást igénylő a kifizetési igénylésében olyan mezőgazdasági táblát jelent be, amely csak részben helyezkedik el a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területen (KET), akkor kizárólag a táblánk csak a KET területére eső része jogosult kifizetésre, ha eléri a 0,25 ha-t, vagy méhlegelő/zöldugar esetében a 0,05 ha-t. Egy tábla csak egy KET-hez sorolható be.

A VPAKG 2015 pályázati felhívásban módosításra került az alábbi feltétel is, ami ugyancsak kedvezőnek mondható: a horizontális gyepterület, az MTÉT túzokvédelmi gyepterület, az MTÉT madárvédelmi gyepterület, az MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi gyepterület, az MTÉT nappalilepke-védelmi gyepterület és a belvízérzékeny gyepterület tematikus előíráscsoportjai esetén, a gyepterület kaszálással történő hasznosításával kapcsolatos előírások a gyepterület legeltetésével is teljesíthetők.

Forrás: nak.hu