0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Fiatal gazda pályázat: kevesen ismerik ezt a lehetőséget

A fiatal gazda pályázat az egyik legjobb lehetőség 18-41 év közötti fiatalok számára új mezőgazdasági vállalkozás indítására, vagy meglévő gazdaságuk fejlesztésére. A pályázat nyertesei mintegy 14 millió Ft szabadon felhasználható, vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

Nagyszüleink fiatalkorában vidéken a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy amikor a fiúgyermek felcseperedett, beállt az apja mellé gazdálkodni. Később, mikor családot alapított, már a saját földjén folytatta a munkát és fejlesztette a gazdaságot.

Falvaink akkoriban tele voltak élettel és a fiataloknak eszük ágában sem volt a városba költözni, hogy ott keressenek munkát.

Sajnos a helyzet mára teljesen megváltozott: a fiatalok szakmát tanulnak, egyetemre mennek és elhagyják szülőföldjüket, falvaink pedig egyre inkább elnéptelenednek.

Ezt a kedvezőtlen folyamatot hivatott ellensúlyozni a fiatal gazda pályázat, melyet azért hoztak létre, hogy a fiatal nemzedéket a vidéki településeken tartsa, továbbá, hogy elősegítse a generációváltást a mezőgazdaságban.

fiatal gazda pályázat már korábban is igényelhető volt, de valamikor a 2020-2021-es időszak során a tervek szerint újra kiírásra kerül, lehetőséget biztosítva sok, mezőgazdaságot szerető és abból megélni kívánó fiatalnak.

Mit is nyújt a fiatal gazda pályázat?

Az elnyerhető támogatás összege 40.000 euró, azaz mintegy 14 millió Ft, mely vissza nem térítendő támogatás és tetszőleges célra felhasználható. Azoknak, akik részt kívánnak venni a fiatal gazda pályázaton, az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

  • 18 és 41 év közötti életkor.
  • Rendelkezni kell MÁK ügyfél-nyilvántartási számmal.
  • Főtevékenységként mezőgazdasággal foglalkozó egyéni vállalkozónak kell lenni, mely tevékenységet a benyújtást megelőző kevesebb, mint egy éve végez. Fontos, hogy az egyéni vállalkozást elegendő közvetlenül a pályázat benyújtását megelőzően elkezdeni. Korábban, vagy akár jelenleg is folytatott mezőgazdasági őstermelés nem akadály, sőt, akár előnyt is jelenthet.
  • Mezőgazdasági szakképesítéssel (például aranykalászos gazda) kell rendelkezni.
  • 6.000 és 25.000 euró STÉ üzemméreten kell végezni mezőgazdasági tevékenységet a támogatási kérelem benyújtásakor.

A támogatási kérelem benyújtásakor a kitűzött célokat megfelelő üzleti tervvel kell alátámasztani. Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy a vállalt célkitűzések teljesüljenek, mert ellenkező esetben a támogatást vissza kell fizetni.

Hogyan lehetünk a fiatal gazda pályázat nyertesei?

Mindenképpen érdemes profi pályázatíró szolgáltatását igénybevenni, egyrészt azért, hogy a többszörös túljelentkezés ellenére elnyerjük a támogatást, másrészt, hogy a már elnyert támogatást később ne kelljen visszafizetni.

Mielőtt belevágunk, érdemes utánanézni a korábbi évek fiatal gazda pályázati kiírását követő véleményeknek, hiszen az akkori nyertesek sok hasznos tapasztalattal szolgálhatnak. (x)
Forrás: SZILBERHORN Kft.