0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A csehek automatából népszerűsítik a krumplit

Európa első burgonya automatája egy hónapja működik a Cseh Köztársaságban. A gépezetet a hazai burgonyafajták népszerűsítésére állították fel.

A burgonya automatikus értékesítésére szolgáló szerkezetet nem véletlenszerűen a Cseh Köztársaság nyugati részén található Velhartice településen helyezték el. Ez a terület ugyanis a burgonyatermesztéséről híres, és nem utolsó sorban, maga a város turisztikai célpont az ott található kastély miatt.

A 430 hektáron gazdálkodó Vesa helyi mezőgazdasági szövetkezet telepítette az automatát azzal az elgondolással, hogy őshonos burgonya fajtákat értékesítsen és népszerűsítsen ilyen módon.

Ez az eredeti és egyedi gép szinte azonnal népszerű lett az idelátogató turisták körében. Eredetileg a létesítményt promóciónak szánták, végül az értékesítés is nagyon kedvezően alakul, száz kilogramm burgonyát vásárolnak belőle minden nap.

Aki vásárolni szeretne, be kell dobnia 30 koronát (kb. 400 Ft) az automatába, majd 2 kilogrammnyi burgonya gurul ki a falba helyezett csőből a zsákba.

Az ár vonzó, mert ugyanaz a burgonyamennyiség egy prágai piacon a duplájába kerül.

Átlagosan napi 60 vásárló használja a burgonya-automatát. Sajnos a gépnek vannak korlátai, csak egy fajta burgonyát tud árusítani. Most a Suzan fajta van a gépben, majd azt a Magda fajta fogja követni. Egyébként 20 burgonyafajtát termesztenek a környéken.

Viktor Kopaczka, a Vesa szövetkezet igazgatója azt mondja, sajnálja, hogy a cseh piacon elérhető burgonya 80 százaléka külföldről származik. Ezért koncentrál a szövetkezet a hazai termék népszerűsítésére.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl