0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Robotok szedik a paradicsomot

A pandémia katalizálta a robotok és a mesterséges intelligencia alkalmazását. Olyan ágazatokba vezették be digitalizációt, ahol el sem lehetett képzelni.

Egy bostoni startup, a Root AI jelentős mennyiségű tőkét kapott terménybetakarító robotjai fejlesztésére. A First Round Capital, illetve az Outsiders Fund több befektetője is összesen 7,2 millió dollárt invesztált bele a fejlesztésekbe, amivel a startup tőkéje 9,5 millió dollárra nőtt.

Más vállalkozások is belevágtak betakarító robotok fejlesztésébe, mivel ez a szektor állandó munkaerőhiánnyal küzd, viszont nagy nyereséggel kecsegtet.

A Root AI Virgo nevű robotját az különbözteti meg a többitől, hogy képes alkalmazkodni, míg más robotok csak egy termesztett növényre specializálódtak.

Az első kereskedelmi változatok a paradicsomszüretelésre koncentrálnak majd, későbbi szoftverfrissítések segítségével pedig más növényekkel is elboldogul majd a robot.

youtube://v/XlXSGqvP-A8

A Root AI robotjai bár egyelőre csekély mennyiségben, de több helyen is tevékenykednek.Eddig két egységet állítottak fel a kaliforniai földeken, és még az idén további robotok szállítását tervezik amerikai és kanadai gazdaságokba, ezzel is tartva a lépést a világjárvány miatt folyamatosan növekvő kereslettel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu