0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ünnepélyes keretek között szüretelték a komlót

Agrártörténelmi esemény színhelye volt a Somogy megyei Kastélyosdombó, ahol ünnepélyes keretek között szüretelték le a komlót, valamint a résztvevők bepillantást nyerhettek a feldolgozás menetébe is.

– A két évvel ezelőtt elültetett egy hektárnyi komlóültetvény termőre fordult, betakarítása agrártörténeti pillanat, hiszen hosszú évtizedek után történhetett ismét meg. Várhatóan a jövőben ismét többen fognak majd bele a termesztésébe, megnő a e növény termőterülete és hazánk ismét visszakerülhet a komlótermesztés térképére – emelte ki Nagy István agrárminiszter Kastélyosdombón az első komlószüret alkalmából rendezett ünnepi eseményen.

Mint elmondta, hosszú idő után ismét termesztenek komlót Magyarországon.

Az egy hektáron két éve elültetett közel háromezer komlótő gyökeret eresztett, valamint német segítséggel megépült a szárító és a pellettáló üzem is, ahol megkezdődött a próbaüzem.

Kitért arra is, a jövőben – több ütemben – újabb 20-30 hektárral, majd ismét ugyan ekkorával növekedjen  a komló termőterülete. A cél, hogy a Soproni Sörgyár termeléséhez szükséges mennyiség Magyarországon teremjen meg. Annak érdekében, hogy ez valóra váljon, a újabb támogatás vehetnek majd igénybe a termesztésére vállalkozók, amelyre augusztus 31. és szeptember 22 között lehet majd pályázni. A komló telepítéséhez  igénybe vehető vissza  nem  térítendő támogatási  lehetőséget  tavaly hirdette meg első ízben a szaktárca.

Hangsúlyozta, a magyar élelmiszeripar akkor tud rugalmasan  megfelelni a piaci kihívásoknak, megőrizni a versenyképességét, ha mind  nagyobb arányban támaszkodik a hazai alapanyagokra. 

Mindehhez  Geert Schwaanenburg, a Heineken Hungaria  vezérigazgatója a  következőket fűzte hozzá, különleges pillanat a cég életében a kastélyosdombói első komlószüret, ugyanis ebben az esztendőben ünnepli a  Soproni Sörgyár fennállásának 125. évfordulóját. Külön érdekessége ennek, hogy a gyár alapításakor a sör gyártáshoz szükséges komlót teljes egészében Magyarországról szerezte be. A mostani komlószüret reményt ad arra, hogy újra teljes egészében Magyarországon termesztett komlóból  készülhet a kedvelt Soproni.

A hazai komlótermesztés újraindítása érdekében indított program  keretében Kastélyosdombón két évvel ezelőtt egy hektárnyi területen  telepített komlót a helyi családok bevonásával a Magyar Ökonomikus Segélyszervezet a Heineken Hungária Zrt. támogatásával. A közeljövőben várhatóan  újabb húsz hektáron telepítenek Komlót.

– A munkahelyteremtés és a családok megélhetése volt a döntő, amikor a komlótermesztési programot elindítottuk – mondja Lehel László, a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

– Tudást és a szegénységből való kitörési lehetőséget  adtunk a  programba bekapcsolódott családoknak, akik biztos jövedelemhez jutnak az ültetvény gondozása és feldolgozása során.

A komló termesztésének nagy hagyománya volt hazánkban, azonban az 1980-as években teljesen eltűnt a növénytermesztés palettájáról.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu