0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Esőadó a telek tulajdonosoknak?

Az adó akár tizedére is csökkenhet, ha a tulajdonos esővizet gyűjt, például hordóban, derül ki abból a rendelettervezetből, amit lengyel vízügyi hatóságok kezdeményeznek. Az elhúzódó aszályos idősszakok hatásait szeretnék enyhíteni ezzel a megoldással.

A rendelet célja, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyek megkönnyítik a vízvisszatartást, és javítják a vízkészletek rendelkezésre állását Lengyelországban. Mindez az elhúzódó aszály negatív hatásainak enyhítése érdekében történik, kommentálta a szabályozás okait Przemysław Daca, a Lengyel Vízügyi Hivatal vezetője.

A tervezetben azt javasolják, hogy azokat a lakóingatlanokat, ahol nem helyeznek el, vagy építenek ki esővíz felfogó rendszereket, négyzetméterenként 1,50 zloty, (120 Ft) adóval terheljék meg.  

A hatóságok becslése szerint az esőadó a háztartásokat átlagosan évi 1 350 zlotyval, azaz több mint százezer forinttal terheli meg.

A lengyel vízügyi vezetők szerint a probléma a „lebetonozott Lengyelország” miatt van. Aszfalttal, mesterséges burkolatokkal látják el a városok nagy részét, az utakat, az autópályákat. Ezért a csapadék terméketlenül áramlik ezekről a betonozott felületekről a szennyvízrendszerbe, a szennyvízrendszerből a folyókba, és a folyókon át a Balti-tengerbe.

Jelenleg az éves csapadékmennyiség 6,5 százalékát hasznosítják Lengyelországban, a cél pedig az lenne, hogy legalább 15 százaléknyi esővizet tartsanak vissza.

Ezért külön törvényi rendelkezések ösztönzik majd a nagy városi felületek, illetve városközpontok megbontását.

Eddig csak nagy földterületek tulajdonosai fizették ezt a díjat ott, ahol a telek területe meghaladta a 3,5 ezer négyzetmétert, és a terület 51 százalékát beépítették. Ilyen díjat közel 7000 lengyelországi telekre számítottak fel eddig. Most ez hamarosan megváltozik – a tervezetet készítők azt akarják, hogy az esőadót a kisebb telkek tulajdonosai is fizessék, azok, akiknek a területe meghaladja a 600 négyzetmétert és a beépített terület nagysága több mint ötven százalék. Kivéve, ha kiépíti az esővíz felfogására alkalmas rendszert – ami lehet egy méretes hordó is -, akkor az adó mindössze 10 százalékát kell megfizetnie.

Forrás: gazeta.pl