0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kedvenc körtéink

Szeptember elejétől már az őszi téli körték szedhetők, amelyek már tárolhatók is, szemben a nyáron érő fajtákkal, amelyeket gyorsan el kell fogyasztani. Tároláshoz úgynevezett szedési érettségben kell leszedni.

youtube://v/NfjfBIY-_Xk

A legegyszerűbb, ha rendszeresen megkóstoljuk, és amikor még kemény, de már nem fűízű, leszedjük és hűtve tároljuk. Segítségünkre lehet a színeződés is, vagyis még azelőtt szedjük le, hogy teljesen sárgára érne a körte.

 

Mielőtt fogyasztani akarjuk, tegyük papírzacskóba, és érett alma vagy banán társaságában tartsuk néhány napig, amíg teljesen beérik.

Körtéből nem ismerünk öntermékenyülő fajtákat, tehát mindenképpen egy porzópartnerrel együtt kell ültetnünk a kertbe. Szerencsére a leggyakrabban ültetett, jól ismert fajták (Bosc kobak, Vilmos, Conference, Clapp kedveltje) jól termékenyítik egymást.

Termőhelyre igényes gyümölcsfaj, rendszeres vízellátást és párás klímát igényel. Koronaalakítása sem egyszerű, az egyes fajták növekedési jellemzői nagyon eltérőek, jól ki kell ismerni a fát, hogy megfelelően tudjuk metszeni, és lekötözésre, súlyozásra is szükség lehet a nagyon felfelé törő hajtások esetében.

A körte növényvédelmében a körte-levélbolha elleni védekezés a legnehezebb,

kora tavasztól figyelni kell a fákon a kártevő megjelenését. Sajnos terjeszti az utóbbi években hazánkban is terjedő körtepusztulás fitoplazmát, ezért is nagy jelentőségű, hogy megakadályozzuk a szívogatásukat. Bevált ellenük a kaolinos permetezés, amit először a virágrügyduzzadás környékén használhatunk a kelő lárvák ellen és még négyszer ismételhetjük meg a permetezést.

Bővebben a Kerti Kalendárium szeptemberi (2020/9) számában!

Fizessen elő!

NyomtatottDigitális 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu