0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Évtizedek kérdése és eltűnnek a fenyvesek, majd a bükk is

A klímaváltozás a hazai erdőállományt sem kíméli, jelentős változások várhatók fafaj-összetételt illetőleg, valamint egyes fajok teljesen eltűnnek a magyar faunából. A jellemzően őshonos fafajokból álló állománynál először az örökzöld fenyveseknél okozott szembetűnő változást a klímaváltozás.

Az időjárás-változás miatt egyre hosszabb ideig és gyakrabban tapasztalható aszályos időszak számottevően legyengítik az állományokat, emellett számos, eddig ritkábban előforduló kártevők is felütötték a fejüket a faállományban.

Várhatóan egy-két évtized múlva el kell felejtenünk a hegyvidéki fenyves sajátos varázsát, ugyanis a klimatikus viszonyok már nem megfelelőek számukra.

A fenyvesek mellett az őshonos fafajú erdőkre is hatással van a klímaváltozás, ugyan jóval kisebb mértékben.

A párás, hűvös klímát kedvelő bükkösök mesterségesen létrehozott állományaiban is számottevő a pusztulás, ezért a kutatók között konszenzus van arról, hogy a magyar középhegységek emblematikus fafajának számító bükk minden bizonnyal eltűnik Magyarországról a század végéig – mondják az Egererdő Zrt. szakemberei.

Magyarország klímája miatt sajnos az egyik leginkább sérülékeny európai ország az éghajlatváltozás szempontjából, mert nyolcvanas évektől gyorsuló melegedés következtében a nyári középhőmérséklet 2 Celsius-fokkal nőtt.

Az elkövetkező harminc évben jelentősen átrendeződnek a klimatikus viszonyok, ami azt eredményezni, hogy az ország bizonyos részein nem tudnak majd fák nőni.

Egyes klímamodellek alapján a legszárazabb erdészeti klímaosztály Magyarországon az erdős sztyepp, amelynek kiterjedése több mint duplájára nőhet harminc éven belül.

Emellett minden bizonnyal hamarosan Magyarországon is megjelenik egy itt eddig ismeretlen klímazóna, a sztyepp vagyis pusztaság.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu