0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gabonakombájn vezető nélkül

A hollandiai Emmenben tevékenykedik a Huizing Harvest cég, amely a gyakorlatban is bemutatta a vezető nélküli autonóm dolgozó rizskombájnját.

A GPS műholdak és szenzorok, valamint a fedélzeti számítógéppel és szoftverekkel elektro-hidraulikusan vezérelt rizskombájn gumihevederes járószerkezeten közlekedik. Dízelmotoros az erőforrása, a funkcionális egységei elektromosan hajtottak és elektrohidraulikus működtetésűek. A kombájn területre történő kijuttatása rádióhullámokkal működő távvezérléssel történik, a kombájnt kísérő járműből. A start és stop funkciók is távirányítással hozhatók működésbe.

A munkavégzés során a kombájn már teljesen autonóm módon dolgozik, nagy pontosságú RTK GPS műholdak és a földi állomás jeleinek felhasználásával, valamint a beprogramozott táblatérkép alapján.

A kombájn egyelőre 2,5 méteres rizsbetakarító vágóasztallal rendelkezik. Az idei kísérletek alapján több módosítást is elvégeztek a szakemberek. A gyártó elsősorban az ázsiai piacokra szánja az „Agrobotix” kombájnját, de már Ukrajnából is érdeklődtek iránta.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság