0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A nagy durranás után

Mindenki számára természetes, hogy a Bábolnai Gazdanapokon a ménesbirtok is bemutatja tevékenységét, illetve lovait. Idén a Shagya arab fogatok és ugrólovasok mellé vendégként huszárokat hívtak, illetve bemutatkoztak két másik lovas „szakma” képviselői is: a szabad idomítók, illetve a lovas kaszkadőrök.

Részletes fotógalériánkat ide, vagy a képre kattintva találja 

A program legnagyobb részében a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület mutatott be fejezeteket a magyar huszárság aranykönyvéből. Elsőként természetesen a toborzást mutatták meg. A jelenetben a toborzók a kishonti szüreti mulatságba érkeztek, hogy elvigyék a fiatal férfiakat a katonai szép életre. Ez Kossuth seregében talán még annak tűnt, de a monarchia hadseregében már nem. Az osztrák-magyar seregben 12 huszárezred volt, amely egy kivételével színmagyar volt és kizárólag külhonban állomásoztak.

A bemutatón a gömöriek bemutatták a lovas kiképzés egyes elemeit: a karusszellovaglást, a szablyás harcot és tökök segítségével a gyalogosok levágásának módját is. A magyar huszár egyébként hungarikum, szerepel a nemzeti értéktárban. Ezt írják róla:

A magyar huszár olyan lovas katona, amely évszázadokon át fejlődve a 18. századra kifejezetten magyar sajátosságokra alapozódott könnyűlovassá vált. Így ismerte meg a világ, s ezekkel a sajátosságokkal vette át, majd sok esetben magyar legénységgel vagy kiképzőkkel, és minden esetben magyar mintára szervezve építette be a saját haderejébe. Eközben a huszár a magyar nemzeti karakter részévé válva sokkal több lett, mint egy speciálisan magyar katonatípus, szervesen beépülve a közgondolkodásba a hétköznapok részévé vált, sajátos magyar szimbólum lett.

Egy jelenetben a gonosz törökök leányt raboltak, akit a jó magyar huszárok megmentettek. A gonosz lányrablók csellel kiszabadulnak a jeleneteben, ám aztán derék huszárjaink egy lovasrohammal megtörik az ellent, a legádázabb ellenségeket pedig lelövik.

Utóbbiakat két lovaskaszkadőr, Katrics Tamás és Vargyas Viktor jelenítette meg, akik persze a teljes program zárásaként hatalmas tapsot arattak, amint néhány vágtasor erejéig megmutatták azt is, mi a trükklovaglás. Egyik lovuk magyar félvér volt és úgy tűnik, a magyar félvér lovak, akár még a 75 %-ban angol telivérek is, jól tűrik a kiképzést, ahogy az Pénzes Gábor és Levente végvárihuszár-kiképzési bemutatójából, lándzsás „táncából” is kiderült.

A házigazdák amellett, hogy az arborétumba kocsival utaztatták el az érdeklődőket, ötös- négyes és kettesfogatot is felvonultattak a pályán.

Mint megtudtuk, kocsiba csak Shagya arab kancákat fognak be a ménesbirtokon, díjugratóik pedig ugyancsak Shagya arab méneken és herélteken versenyeznek, illetve láttuk egy angol telivért is az ugrópályán.

Aki látta a Kincsem című filmet, tudja, hogy a magyar vitézség aranykönyvének fényes lapjára kívánkozik minden olyan kiképző, aki pusztán szeretettel éri el , hogy a lovai azt csinálják, amit ő szeretne. Ilyen fényes lapról érkezett Bábolnára Hamza Viktória is, akiről azt mondják, tényleg ért a lovak nyelvén…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu