A túlhalászat és a tengeri élővilágban bekövetkezett változások fenyegetik az élelmiszerellátást. Épp ezért a Flinders egyetem tengeri biotermék fejlesztő központjának kutatói újfajta, fenntartható módszereket dolgoznak ki arra, hogyan lehetne a szerves hulladékból, alga biomasszából, rákhéjból és partra vetett hínárból étkezési proteint és más termékeket előállítani – írja a hvg.hu.
A tengeri termékek feldolgozásakor keletkező felesleg és a mikroalgák pedig rendkívül ígéretes fehérjeforrásnak bizonyulnak a Marine Drugsban megjelent tanulmány szerint. A tudósok egy környezetbarát, cseppfolyósító eljárást dolgoztak ki, amivel fehérjévé alakítják ezeket a melléktermékeket.
A kutatók szerint ezek a természetes alapanyagok gazdag proteinforrásként szolgálhatnak és számos iparágban, kereskedelmi céllal is lehetne ezeket hasznosítani.
„Ezeknek a természetes tengeri alapanyagoknak a hatékony hasznosítása nem is csak a világ fehérjeigénye miatt fontos, hanem természetes erőforrásokat is megspórolunk általa, és hatékonyan, valamint gazdaságosan lehet hasznosítani biohulladékokat, ami a környezet, a fenntarthatóbb termelés és a körforgásos gazdaság miatt is fontos” – összegezték a kutatás célját.
Csak a terápiás céllal készített fehérjetermékek piaca 2015-ben 174 milliárd dollár volt és a becslések szerint 2021-re elérheti a 266 milliárd dollárt is.