0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

Hári Zsolttól megtudtuk, hogy a gépek két antennával veszik a GPS jeleket, ezáltal lassú haladásnál is nagyon pontos mozgásra képesek.

Saját faiskolájukban öt éve dolgoznak ilyen automatával, amihez a gépet és az irányító szoftvert is maguk tervezték.

A programot és a hozzá tartozó eszközöket más gépekre is föl tudják szerelni, eddig német, holland és amerikai vásárlóik voltak. Az eszköz moduláris fölépítésű, ezért könnyen alakítható egyedi méretekre, igényekre.

Irányítása felhőből történik, okostelefonra érkező adatokkal, amelyekből másodpercenként hármat kap meg a tulajdonos, így néhány másodperces késéssel tudja nyomon követni a gép munkáját webes applikáción keresztül. Az univerzális eszközhordozót 250 literes permetezőegységgel mutatták be Bábolnán, amivel a gép egy hektárt tud önállóan végigpermetezni. Dísznövény-állományokban 3 km/órás sebességgel dolgozik, aminél nincs is többre szükség, ha alapos munkát akarunk végezni, mondta a tervező.

Nyomásérzékelőt és átfolyásmérőt is szereltek rá, így ha valahol dugulást vagy más rendellenességet érzékel a gép, azonnal megáll és értesítést küld a tulajdonosnak, aki kijavíthatja a hibát.

Három vagy öt sorban is képes gyomirtani a gép minden olyan állományban, ami elfér az egyméteres hasmagassága alatt. A kompakt berendezés előnye még, hogy kis helyen meg tud fordulni, centiméteres pontosságú munkára képes, amit például ültetésnél lehet jól hasznosítani. Olyankor gödörfúróval szerelik föl.

Az új eszközhordozó ültetvényekben képes önállóan munkát végezni. A fejlesztés következő lépése az lesz, hogy talajmunkára is alkalmassá teszik a gépeket, mondta Hári Zsolt. Ehhez vagy erősebb motorra lesz szükség, vagy a jelenlegi lefojtásokat szüntetik meg. A tervező azt is hangsúlyozta, hogy saját fejlesztésű és gyártású gépeiket gyorsan tudják javítani, ha a szükség lenne rá.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu