A homoktövist és a bodzát már régebb óta termesztik, de az olyan szuperélelmiszerként emlegetett termések, mint a goji, a fekete berkenye (arónia) vagy a Schisandra is egyre ismertebbek, sőt nő a népszerűsége egyebek közt a fanyarkának és a somnak is.
Népszerűségüket növelik a társadalmi divatirányzatok, az élelmiszerek eredetével kapcsolatos bizonytalanság, a fenntarthatóságot és a regionalitást követelő fiatalabb generáció „Greta-jelensége”, illetve a megváltozott életmód is, magyarázza Claudia Kordes. A Kordes Jungpflanzen sajtófelelőse aprólékosan foglalkozott a vadon termő gyümölcsök felhasználásával: a kültéri grillezéstől a „csináld magad” zöldfalépítésen keresztül a családi kertben való felhasználásig.
Néhány faj, köztük a bodza és a fekete berkenye termése már jól ismert a feldolgozóiparban. A termesztéstechnológia fejlesztésével és jobb fajtákkal ezek a növények a termesztésben is érdekesek lesznek.
A vadon termő gyümölcsök előnye, hogy termesztésükhöz kevés műtrágya szükséges, könnyen ápolhatók, betegségekkel szemben ellenállók és hidegtűrők, magyarázza Kordes. A kereskedelmi célú termesztés másik előnye az lenne, ha vegyes telepítéseket hoznának létre, így a vadon termő gyümölcsök a rovaroknak nektárt biztosítanának vagy a madarak fészkelőhelyeként is szolgálnának.