0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újabb közös projektet zárt le az Ipoly Erdő Zrt. és a LESY SR

Az Ipoly Erdő Zrt. és határon túli partnere, a szlovákiai LESY SR az SKHU/1601/1.1/010. sz. „Együtt a természetes erdőkért“ INTERREG pályázat az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében újabb projektet valósított meg. A jelenlegi „Együtt a természetes erdőkért“ pályázat a határmenti régiókban korábban sikeresen zárult.

A HU-SK FOR FORESTS pályázat folytatásaként tovább erősítette az együttműködést a szlovák és a magyar állami erdőgazdálkodók között. A projekt összekötötte a regionális kezdeményezéseket az erdőgazdaságok és az együttműködő régiók környezeti fejlesztése érdekében.

A két éves munkafolyamat alatt a partnerek arra törekedtek, hogy a homogén, egykorú erdőket őshonos, több fafajból álló, heterogén erdőállományokra alakítsák át.

A projekt szakmai célkitűzése szerint, olyan erdőművelési munkák és erdővédelmi intézkedések valósultak meg, amelyek eredményeképpen az erdő tartamosan tudja betölteni a társadalom által igényelt gazdasági, védelmi és közjóléti szerepét.

Az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő erdőterületeken az akác állományok nagy mértékben veszélyeztetik az őshonos erdőket, mint természeti örökséget.

A pályázatnak köszönhetően az akác állományok átalakítása elkezdődött, ezekre a területekre őshonos, természetszerű tölgy és cser állományok kerültek.

Az erdőgazdaság szakemberei 11 község határában, mintegy 1000 hektáros területet mentesítettek az akác fertőzöttségtől, 46 hektáron több mint 500 ezer cser és tölgy csemete került elültetésre.

A pályázatnak köszönhetően a felnövekvő generáció egy 6 elemből álló, tematikus fa játszótéren ismerkedhet az erdő világával.

A LESY SR az erdőnevelés során az őshonos fafajok folyamatos megsegítését végezte el oly módon, hogy az erdőápolási technológiában speciális megoldásokkal távolította el a nemkívánatos cserjéket és fafajokat.

A pályázat megvalósításával Magyarországon és Szlovákiában erdei játszótér, új tanösvény, erdei pihenő és kirándulóhelyek létesültek, így a pályázati partnerek bíznak benne, hogy a jövőben mindezeknek köszönhetően élénkül a kirándulási kedv, növekvő számokat mutatnak a közjóléti és turisztikai látogatói adatok az érintett régiókban.

A pályázat teljes költségvetése 778 106,52 euro volt, ebből a Ipoly Erdő Zrt. mint vezető partner
411 324,20 euro, a LESY SR. 366 782,32 euro összegben valósította meg a pályázatban meghatározott célokat.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.