Az ausztrál kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben a medúzák szolgálhatnának a nagy népszerűségnek örvendő fish and chips éleket alapjaként. Erre azért lenne szükség, hogy megvédjék a veszélyeztetett halfajokat, melyeket ennek ellenére is rendszeresen fogyasztunk.
Az ausztráliai Queensland Egyetem tudósai nemrégiben a világ halállományával kapcsolatban felmérést végeztek.
Ez azt jelentheti, hogy olyan tengeri halakat, halászunk és fogyasztunk, melyeket a kihalás veszélyeztet – magyarázta Leslie Roberson, az egyetem phD hallgatója.
„Valószínűnek tartom, hogy olyan halfajok, mint a tőkehal, melyeket az ausztrálok rendszeresen fogyasztanak fish and chips menükben nagy mértékben veszélyeztetettek” – mondta Roberson.
Megállapította, hogy a tengeri halak fogyasztása, melyek nagy népszerűségnek örvendenek Ausztráliában „nem annyira fenntarthatók, mint ahogyan azt a vásárlók gondolják” majd hozzátette, hogy „egyértelműen nincs összhang a nemzetközi egyetértés és a terv között, melybe Ausztrália belefogna, hogy megóvja a veszélyeztetett fajokat és az ökoszisztémát”.
„A különös kinézetű, pépes dolgokat is ugyanúgy óvnunk kell, mint a delfineket, gondoljunk csak a tengeri uborkára és az óriás lapos halra.”
Dr. Carissa Klein, a Queensland Egyetem senior kutató munkatársa kijelentette, hogy Ausztrália figyelembe vette a világ hatékony halászatra vonatkozó politikáját, eközben fogyasztásra a tengeri halak nagyjából 75%-át importálják.
„Amikor a tengeri halak importálásáról van szó, figyelmen kívül hagyunk minden társadalmi vagy környezeti problémát beleértve a halászatot is, azon belül pedig az export országok óceánjainak kapacitását” – mondta a kutató.