0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ez a bivalyok haszna

Néhány emberöltővel ezelőtt a hihetetlenül nagy igavonó erejét hasznosították leginkább a házi bivalyoknak, ám napjaikra a természetvédelem legjobb napszámosaivá váltak. Hatékonyabbak, olcsóbbak és környezetkímélőbbek, mint a gépek.

Hajdan a bivalyokat szekér elé fogták és a termőföldek megművelésében, a bányákban, valamint fakitermelésben is használták. Napjainkban viszont a leghatékonyabb munkájuk az elmocsarasodó élőhelyek helyreállítása, hiszen képesek a taposásukkal ismét nyílt vízfelületekké alakítani a nádasokat és zsombékosokat.

youtube://v/-PcdVry8LZc

 

Tajti László a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője elmondta, hogy a pusztaszeri Vesszős-szék területén a bivalyokat 2004-ben állították munkába. Segítségükkel a szinte teljesen elmocsarasodott szikes tavat sikerült helyreállítaniuk. Ezáltal

nyíltvizű élőhellyé vált ismét a terület, amely gazdag madárvilágnak nyújt táplálkozó- és fészkelőhelyet.

A bivalyok bevetése ezeken a területeken azért is előnyös, mert szívesen elfogyasztják a szürkemarha által kevéssé kedvelt sást, nádat és egyéb vízinövényt. Ráadásul a bivalyok bevetése az élőhely-rekonstrukciós munkába olcsóbb, természetkímélőbb megoldás, mint a gépek, nádzúzók és vágók használata.

Napjainkban a Vesszős-széken kívül a mórahalmi Nagyszéksós tónál, a Fülöpszállás melletti Kelemen-széken és a Szabadszállás melletti Zab-széken is a bivalygulyák tartják karban a szikes tómedreket. Legelésükkel, taposásukkal és dagonyázásukkal nem csak felnyitják a növényzettel benőtt tómedreket, hanem

a rövidebb füvű gyepek a godák, bíbicek, cankók, gulipánok számára megfelelő költőhelyet és táplálékforrást biztosítanak.

Sőt napjainkra a legelő bivalygulyák lenyűgöző részévé váltak a tájnak.

A házi bivaly:  a szarvasmarhánál igénytelenebb őshonos háziállatunk. Őse valószínűleg az indiai vadbivaly volt. A hazánkba a Honfoglaláskor, mint igavonó állat kerülhetett. Teje kiváló minőségű, porcelánfehér színű, kellemes ízű, a tehéntejhez képest vitamintartalma is magasabb. Magas zsírtartalmának köszönhetően (8%) 6 liter tejből 1 kg sajtot tudnak készíteni (ugyanehhez a mennyiséghez 10 liter tehéntej felhasználása szükséges). Tejéből készül a mozzarella, a feta és a cheddar sajt.

A bivaly húsa sötét vörösesbarna, durva rostú, ám rendkívül ízletes. Kiemelkedően magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma. Foszforsavakban és vasban gazdagabb mint az átlagos marhahús. Jelentős  B6, B12 vitaminokat, káliumot és kalciumot tartalmaz.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu