De a méz kálium és nátrium tartalma is segítheti a szervezetet a mérgek lebontásában.
Az viszont kevésbé köztudott ám annál fontosabb, hogy a méz regenerálja a májat.
Pontosabban: helyreállítja az alkohol lebontásához szükséges nicotinomide adenine dinucleotid koenzimet (NAD). Ez az enzim hamar kimerül a méreganyagok lebontása során, ezért szükséges, hogy regenerálodjék.
Legközelebb, ha alkoholt fogyasztunk előtte és utána javasolt egy-egy kanál mézet is lenyelnünk.
Persze túlzásokba esni sem az alkohol- sem a mézfogyasztással nem ajánlott.
Számos tudományos tanulmány is rámutat a méz jelentőségére az alkohol lebontása során. az egyiket ezen a címen olvashatjuk:
HP Rang and MM Dale, “Fructose Recycling of NAD from NADH.” Pharmacology Churchill Livingstone 1991, Edinburgh Chapter 39, pp 890-891.
Ajánljuk még:
A méz hatékonyabb mint az antibiotikum a felső légúti panaszok esetében