0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mérsékelt ármozgások

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában 2014. január 24-30. között összesen 16 ügyletet kötöttek: nyolcat a takarmánykukoricára, ötöt a napraforgómagra és hármat a malmi búzára.

A nemzetközi trendnek megfelelően és a forint erőteljes gyengülésének a nyomására a vizsgált időszak végére mérséklődni kezdett a malmi búza márciusi jegyzése, ennek ellenére tonnánként 400 forinttal magasabb szinten lehetett rá ügyletet kötni, mint egy héttel korábban. A termény májusi határidőre vo natkozó ára 600 forinttal, a takarmánybúza márciusi jegyzése 200 forinttal növekedett tonnánként. A takarmánykukorica is drágult: tonnánként 800 és 450 forinttal a legközelebbi szállítási határidőkre vonatkozóan. Ezzel szemben a napraforgómag októberi jegyzése tonnánként 900 forinttal csökkent. A takarmányárpa és a repcemag határidős ára nem változott.
Az USA-ban enyhültek az őszi vetésű növényeket fenyegető fagyok. Ezért a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése tovább ereszkedett január 30-ára, megközelítve a 200 USD/tonna szintet. A kukorica legközelebbi lejáratra szóló ára az élénk kereslet miatt 170 USD/tonna körül ingadozott. A párizsi árutőzsdén (MATIF) nagyobb el mozdulás nem történt, a búza fronthavi jegyzése 192 euró/tonna, a kukoricáé 172 euró/tonna szint környékén oldalazott.

Forrás: