Az egyedi újdonságának és technológiájának köszönhetően 1974-ben az Országos Találmányi Hivatalban „Eljárás szőlőlé-koncentrátum és szőlőlé alapú üdítő ital előállítására” címmel szabadalomként jelentette be a Borgazdasági Vállalatok Trösztje, melynek feltaláló kutatói – Sárkány Péter és dr. Kállay Miklós – 4 évi pereskedés után kaptak elismerést, majd lettek „Kiváló Aranyérmes Feltaláló”-k.
A gazdasági nyitással szélesebb lehetőség kínálkozott a nyugattal való együttműködésre is.
A feltalálók receptúrája alapján az első szőlő ízű szomjoltót 1973-ban a Délalföldi Pincegazdaságban palackozták. Majd sikerén felbuzdulva a következő években az ország több pincegazdaságában is megkezdődött a különféle ízű Márka üdítők gyártása.
Így született meg a málnás, az almás, majd a legendás meggyes Márka. Új, egzotikus ízekkel (kiwi, ananász, maracuja) is próbálkoztak, azonban a 1990-es évek végére már csak a klasszikus szőlő, meggy, málna és narancs maradt piacon.
A Márka hazai gyümölcsalapanyagból készült üdítőcsalád reinkarnációját, reneszánszát éli. Hazai tovább fejlesztője Pécskövi Tibor, aki a 2017-ben zöldmezős beruházásként Felsőlajoson létesített új üdítőitalgyárat. Fejlesztések az ezredfordulót követően kezdődtek, bővültek a választékok és a kiszerelések, ezzel a termékek ismét vezető szénsavas magyar üdítővé emelték a Márkát.