0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Őszi határszemle Mezőhegyesen

Októberben közel 80 mm csapadék hullott, szemben a megszokott 37 milliméterrel, ez igencsak megnehezítette a betakarítási, talajművelési, illetve vetési munkálatokat Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt földjein is. A betakarítás és a vetés is lassan befejeződik, a szántást Katalin-napra szeretnék elvégezni.

A nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területein a hibridkukorica betakarítása és betárolása a vetőmagüzemben szeptember végére befejeződött, jelenleg tart a feldolgozás, amely folyamatosan a vevői igények alapján történik és várhatóan 2021. március 15-ig fejeződik be.

Az áru- és takarmánynövények – napraforgó, szója és szemes kukorica betakarítása az esők miatt nagyon elhúzódik.

A gazdaságban október 23-án fejezték be a napraforgó betakarítását. 1170 ha területen magas olajsavas fajtákat termesztettek – 3,16 t/ha lett az átlagtermés.

A takarmánykukorica 619 hektárnyi területéből ugyancsak október 27-ig 294 hektárt takarítottak be (hátra van még: 325 ha). Az eddigi átlagtermés 11,3 t/ha.

A ménesbirtokon kétféle hasznosításra termesztettek szóját, amelynek az aratása elhúzódik. Takarmánynak 881 hektárt vetettek, ebből október 27-ig 490 ha-t arattak le, itt az átlagtermés eddig 3,44 t/ha. Ahogy azonban a szakemberek mondják, az előző évekhez képest kevesebb termést a 10%-os árnövekedés kompenzálja.

235 hektáron szóját vetettek idén vetőmagnak. Ebből ugyancsak október 27-ig 145 hektárt takarítottak be (hátra van még: 90 ha). Az eddigi átlagtermés: 3,83 t/ha.

Szeptember 20-án kezdték a vetést Mezőhegyesen. Október 28-ig az őszi árpa vetését fejezték be. Ezt a növényt elsősorban vadjárta területeken termesztik. Az elvetetett 205 hektár 34 százaléka vetőmag, a fennmaradó 66% takarmány.

A tervezett 1500 hektár őszi búzából 1038 hektárnyi területet már elvetettek (hátra van még: 462 ha). A technológiáról Isaszegi Norbert termelési igazgatótól megtudtuk, hogy csökkentett csíraszámmal sekélyebbre vetettek. A vetésterület 23 százaléka vetőmaghasznosítás, 77 százaléka pedig az évek óta megszokott takarmány-, illetve étkezési búza.

A takarmánynövények, a lucerna és a takarmányfű magja már október első heteiben a földbe került.

Tart az őszi talajelőkészítés is: a szervestrágya-szórás, a talajlazítás, az évelő gyomok elleni gyomirtás. Isaszegi Norbert tájékoztatása szerint 5300 hektárnyi területet szeretnének szántani, amit Katalin-napra szeretnének befejezni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu