0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Zakuszka Erdély ízeivel

Amikor Szabó Szilvia először kóstolt zakuszkát Erdélyben, rögtön rabul ejtette az ízvilága, és úgy gondolta, ha ő ennyire megkedvelte, más is szívesen fogyasztaná. Erre az elképzelésre alapozva hozta létre Erdély ízei és kincsei névre keresztelt vállalkozását, amely nemcsak a zakuszkát kezeli kiemelten, hanem a gasztronómiai hagyományokat is őrzi.

A keszthelyi hölgy üvegbe zárt zakuszkái egyre kedveltebbek, és már nemcsak magukban fogyasztják őket, hanem étlapokon is megjelentek, változatos módokon feldolgozva.

A zakuszkával kapcsolatban megtudtuk tőle, hogy eredetileg Örményországból vagy Grúziából származik, alighanem Moldován keresztül került Erdélybe.

Ez a népszerű, különféle zöldségekből és paprikából készülő, kenyérre is kenhető krém sokféle étel ízesítésére, illetve tésztaételek mártásaként is felhasználható. Az ízesítésen kívül előételként, szendvicskrémként, salátaként is használja az orosz, bolgár, román, szerb és természetesen az erdélyi konyha.

Erdélyben többféle zakuszkát készítenek. Eredeti változatában a paprikakrémet sült padlizsánnal keverik, de utóbbit babbal vagy erdei gombákkal – főleg rókagombával vagy vargányával – is helyettesíthetik. Az erdélyi zakuszkának rengeteg változata van, ugyanis mindegyik erdélyi háziasszony kicsit másként készíti és fűszerezi.

Zakuszkával nagyon jól ki lehet egészíteni a fogyókúrás étrendet, alacsony kalóriatartalma közkedveltté tette a fogyni vágyók körében is.

Elkészítése otthon is viszonylag egyszerű, de főzés közben állandóan kevergetni kell, ami sokak számára túl fáradságos. Ezért sokan inkább megvásárolják az általában kis üvegekben forgalmazott készterméket, például Szabó Szilvia zakuszkáit is.

– Keszthelyen élek a kisfiammal. Vendéglátós családból származom, így mindig érdekelt a konyha és a főzés, és egy idő után tulajdonképpen az életem részeivé váltak – idézte fel a kezdeteket. – Sokat dolgoztam a családunk éttermében. Mindig nyitott voltam a különböző nemzeti konyhák sajátosságaira, illetve a különböző ételek ízvilágára, a hozzájuk használt alapanyagokra.

Így magától értetődőnek tűnt, hogy ebben az ágazatban maradjak és próbáljak érvényesülni.

Mikor és hogyan kezdte a vállalkozást, milyen tervekkel, milyen reményekkel?

– Két esztendeje, 2018. decemberében kezdtem el foglalkozni a nálunk leginkább Erdélyből ismert zakuszka készítésével. De ennek azért voltak előzményei. Még 17 esztendősen találkoztam először a zakuszkával, amikor egy erdélyi származású barátnőmnek köszönhetően körbejártuk Erdélyt. Az étel ízvilága azonnal rabul ejtett, és mivel a zakuszka ott mindenhol kapható, és szinte kivétel nélkül minden háztartásban készítik, rengeteget ettem belőle. A klasszikus babos a legelterjedtebb. Természetesen már akkor érdeklődtem afelől, hogy miből és miként készül, és hogy milyen ízűek léteznek belőle.

Később erdélyi származású férjemnek köszönhetően találkoztam újra ezzel az étekkel.

Az ő régi családi receptje és a zakuszka szeretete adta az ötletet, hogy esetleg más is kedvelné.

Miért éppen a zöldségkrémek készítésére esett a választása?

– A zöldségfogyasztás és az egészséges életmód nagyon fontossá vált, és a zakuszkában megláttam azt a terméket, ami mindenki által fogyasztható, a mindennapi étkezésbe könnyen beilleszthető, és a hétköznapok rohanásában is egészséges megoldás lehet egy gyors reggelire.

Honnan vannak az alapanyagok és honnan származnak a receptek?

– A zakuszkakészítés hosszú időt igényel, ezért a zöldségeket vásárolom. Csak magyar termelőktől veszem őket, mert fontosnak tartom, hogy minőségi alapanyagokat használjak, és így garantálni tudom, hogy az ételeim ízletesek.

A családomban és a baráti körömben lévő erdélyi származású emberektől kaptam a recepteket, amiket egy kicsit a saját száj­ízemre formáltam.

Talán az a lágy, mégis jellegzetes íz a legfontosabb, aminek a füstösre sült padlizsán az alapja, és ami harmonizál a többi zöldségével. A mottóm? Talán a következő lehetne: azonos íz és megbízható minőség, elérhető áron.

Már tudjuk, hogy a zakuszka egy különféle zöldségekből és paprikából készülő, kenyérre kenhető krém, amit étel­ízesítésen kívül előételként, szendvics­krémként, salátaként is használnak több nemzet konyhájában. De mit kell tudni a zakuszka készítéséről, ízesítéséről?

– A zakuszka padlizsán, pritamin pap­rika, paradicsom és hagyma alapú zöldségkrém, amit én egy-egy ötödik zöldséggel ízesítek. A zöldségeken kívül erdélyi sót, borsot és babérlevelet tartalmaz, majd dunsztban tartósítom. Az ízesítések? Ahogy már említettem, a babos a hagyományos és a legkarakteresebb ízű. Tarkababot tartalmaz, aminek egy részét hozzádarálom a többi zöldséghez, a másik része pedig egészben kerül az üvegbe.

A vargányásat a gomba kellemesen jellegzetes íze teszi különlegessé. A vargányás-csilis ennek enyhén csípős változata, inkább pikáns, mint erős.

A cukkinis natúrabb ízvilágú, gondolva a gyerekekre, és azokra, akiknek a bab és a gomba is túl karakteres vagy nehéz étel.

Erdélyben egyébként főként pirítósra kenve fogyasztják, de szendvicsalapnak, melegszendvics­alapnak vagy tojásrántotta ízesítéséhez is nagyon finom. Grillezett vagy sült húsok mellé, illetve tésztafeltétként is kiváló. A modern konyhában hamburgerbe, tortillába és pizzára kenve is használják.

Családi gazdaság keretében készíti a termékeit?

– Egyedül készítem és értékesítem a termékeimet.

Milyen a piac; nehéz vagy könnyű az értékesítés?

– A piac folyamatosan változik, de a jó minőségű és egészséges dolgokra nyitottak az emberek. És nyitottak az újra is. Sokan nem ismerik a zakuszkát, ezért a piacokon és más rendezvényeken, programokon kóstolási lehetőséget biztosítok.

Melyik zakuszkája a legnépszerűbb és kik keresik leginkább a terméket?

– Az utóbbi időben több viszonteladó is értékesíteni kezdte termékeimet, pékségek, éttermek, zöldséges üzletek.

Nagyon örülök neki, hogy vannak, akik továbbgondolják a termékeimet és új dolgokat hoznak létre a felhasználásukkal.

Az étlapokon például húsok kísérőjeként, szendvicsalapként, péksütemények töltelékeként, pizzaalapként jelenik meg, és más formákban is felbukkant már az általam készített zakuszka.

Ha már egészséges ételekről esett szó, mit tapasztal, mennyire keresettek a házilag készített természetes, egészséges termékek? Rászánják a pénzüket az emberek?

– Egyre fontosabb a minőség és egyre nagyobb a különleges házi készítmények kereslete.

Mit gondol, mennyire számít a minőség és a megbízhatóság? Hogyan látja ezeknek a jövőjét?

– Ezek a legfontosabbak, mert ezek garantálják a jövőt.

Tervez-e fejlesztést és változtatást a vállalkozásában?

– Vannak ötleteim. Egyelőre több új termékkel is kísérletezek, de hogy pontosan mivel, az maradjon egyelőre titok.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság