0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bármilyen furcsa, megéri kipróbálni – Növényvédelmi előrejelzés 45. hét

A házikertekben is egyre inkább terjedőben van a forgatás vagy ásás nélküli talajművelés, amikor a talajt csupán a vetés mélységéig lazítjuk fel, a termőréteg többi részében pedig az aktív talajéletre bízzuk az optimális talajállapot kialakulását és fennmaradását. Ásni csak indokolt esetben szabad. Próbálják ki, megéri, mert a talaj egészséges állapota hosszú távon csak így tartható fenn.

Október utolsó napjaiban továbbra is csendes, időjárási frontoktól jobbára mentes idő uralkodott hazánkban. A derült napszakokat csak ritkán zavarta meg felhősödés, kevés eső is esett, de sehol sem haladta meg a néhány millimétert.

A korábbi esőzések miatt a talajok vízkapacitása 80-90 százalék körüli,

ami nehezíti a még el nem végzett mezőgazdasági munkák befejezését. Így van ez a házikertben végzendő feladatokkal is. A betakarítás már jórészt befejeződött, de a talajmunkából még keveset lehetett megcsinálni. Kézi erővel a keletkező növényi maradványokat igencsak nehézkes a talajba bedolgozni, ezért inkább marad a beásás, vagy a terület megtisztítása a megmaradt száraktól, levelektől, gyökerektől. Az így összegyűlt anyagnak a komposztálóban a helye, vagy használjuk el talajtakarásra, mulcsozásra.

A házikertekben is egyre inkább terjedőben van a forgatás vagy ásás nélküli talajművelés, amikor a talajt csupán a vetés mélységéig lazítjuk fel, a termőréteg többi részében pedig az aktív talajéletre bízzuk az optimális talajállapot kialakulását és fennmaradását.

Ez az állapot csak úgy érhető el, ha minden eszközzel elősegítjük az aktív talajélet kialakulását. Az ideális talajban legalább néhány százalékban szerves anyagnak is kell lennie, ami humusz formájában a legkedvezőbb. A talajba juttatott más szervesanyag-formáknak idő kell ahhoz, hogy humuszanyagokká váljanak, ez a folyamat pedig csak aktív talajélet mellett megy végbe. A különböző szintű lebontás során a hosszú szénláncú fás, cellulóz, nehezen lebomló hulladékból a mikroorganizmusok egyszerűbb szerkezetű huminanyagokat, végeredményben pedig humuszt és a növények számára felvehető formájú tápelemeket állítanak elő.

Mindezt csak a talajban élő hasznos mikroszervezetek képesek elvégezni a talajban, vagy felgyorsított formában a komposztálás során.

A talaj szervesanyag-tartalmának néhány százalékos emelése csak hosszú évek során, következetes munkával érhető el, viszont a kialakuló kedvező talajállapotot gyorsan el lehet rontani. Elegendő ehhez a túlzásba vitt talajművelés, a túlságosan nedves vagy száraz talaj bárminemű mozgatása. Ez köznyelvre lefordítva azt jelenti, hogy talajunkat csakis akkor bolygassuk, ha feltétlenül szükséges, és csakis annyira, amennyire éppen szükséges. Ásni, forgatni csak indokolt esetben szabad, például istállótrágya beforgatása esetében elfogadható. A megmozgatott talaj felületét mindenkor zárjuk le, hogy a levegő minél kevésbé járja át, mert a túlzott átszellőzés a humusz bomlásával jár.

Ha a talaj felszínét növényi maradványokkal folyamatosan takarjuk a napsütés UV-sugaraitól,  elkerülhető a túlzott kiszáradás,

a hasznos mikroszervezetek számára így maradnak fent az optimális viszonyok a talajban.

Az előbbiekben leírt talajművelési rendszer sokak számára még idegennek tűnik, mert gyökeresen eltér az eddig megszokottól. Próbálják ki, megéri, mert a talaj egészséges állapota hosszú távon csak így tartható fenn.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet