0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Jó pedigré, jó teljesítmény

Mezőhegyesen a nóniusz fajta génmegőrzési feladatai mellett sportlótenyésztés folyik. A nóniuszokat tiszta vérben fogatsportra tenyésztik, a magyar sportlovak esetében a cél a díjugrató pálya. A nóniusz tenyészszemlék élmezőnyében mindig vannak mezőhegyesi lovak, de a sportlótenyésztés is egyre jobb eredményeket mutat.

youtube://v/YnrNYZGRuUE

Példa erre a 2020. május 5-én született csikó, Revanzs M, aki alig pár hónaposan már díjnyertes volt. Észtországból jelentkezett is rá egy vevő, de a ménesbirtok szakemberei és vezetői úgy döntöttek, az állatnak az országban kell maradnia.

Bardóczky Veronika a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság lótenyésztési osztályvezetője elmondta:

„A legkisebb büszkeségünk egy magyar sportló fajtájú kiscsikó, aki megnyerte idén a csikó championátust. Augusztusban volt ez a Nemzeti Lovardában. A legjobb méncsikó ő lett az országban a magyar sportló fajtájban. Emellett a nóniusz fajtában is mi adtuk a csikóchampionátus győztesét nemrég itt Mezőhegyesen.

De ha arról kell beszélni, hogy melyik választási csikónk a legértékesebb jelenleg, akkor a sportló fajtájú Stageorgiának Revanzs M nevű csikója.

Az apja Emerald, aki egy belga fedezőmén, az anyja pedig Stageorgia. Ő egy német import kanca Paul Schockemöhlétől került be Magyarországra, egy kifejezetten erős kancacsaládról beszélünk, amely olyan lovakat adott, mint Balou du Rouet vagy Balou du Reventon 150-en versenyző, díjugratásban nagypályán versenyző és később fedezőmének. Úgyhogy egy olyan erős genetikáról beszélünk, ami meglátszik a csikón is. Tehát már most azt mondhatjuk, egy remélhetőleg későbbi bajnokot látunk kicsiként.”

Revanzs M-re több vevő is jelentkezett, egy észt érdeklődő 19.000 eurót fizetett volna érte a Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete által szervezett online árverésen, de a ménesbirtok szakemberei úgy döntöttek, a csikót az országban kell tartani.

Jelenleg tehát Mezőhegyesen, a ménesben él, legközelebb pedig majd a ménvizsgán bizonyíthat. Rajta kívül két Mylord Carthago apaságú kancacsikó nevelkedik a felújítás alatt álló 39-es majori ménesben. A 2021. évre várható ellések között is található ígéretes párosítás.

„2020-ban eredeti terveink szerint kancáink többségét külföldi ménektől próbáltuk termékenyíteni, mind mélyhűtött, mind repülőn érkező friss szaporítóanyaggal. Sajnos azonban a vemhesítés nem minden esetben könnyű egy jó sportlónál, így több kancát párosítottunk át hazai ménekhez. De jövőre minden bizonnyal a szintén import, Vigo d’Arsouilles apaságú kancánk Chacoon Blue-tól születő csikója lesz hasonló érdekesség, illetve Flóra nevű kancánk nóniusz recipiens kancából születő Casco apaságú csikója. – mondta az állattenyésztési osztályvezető.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu