0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Már elérhető a nemzetközi madárinfluenza-helyzetkép

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a 2016-os madárinfluenza-járvány óta tematikus aloldalon számol be a vírus terjedésével és megfékezésével kapcsolatos aktualitásokról. A hivatal honlapján mostantól elérhető a nemzetközi madárinfluenza-helyzetkép is.

Az itt közölt információk hasznos támpontként szolgálhatnak a hazai baromfitartók számára, hogy nyomon követhessék a betegség terjedési útvonalát, és állományuk védelme érdekében megtehessék a szükséges óvintézkedéseket.

Mint ismeretes, Magyarország 2020. szeptember 8-án visszanyerte az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) előírásai szerinti madárinfluenzamentes besorolását, ez azonban továbbra sem indokolja a járványvédelmi fegyelem lazítását.

Kizárólag az előírások maradéktalan betartásával és folyamatos készenléttel lehetséges ugyanis megelőzni, hogy a vírus újra megjelenjen hazánkban.

Kötelező a 3/2017-es országos főállatorvosi határozat rendelkezéseinek betartása, mely szerint a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, továbbá a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni.

Sarkalatos pont a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentése, illetve kizárása, mert ezáltal minimalizálható a házi állomány megfertőződésének kockázata.

A nemzetközi madárinfluenza-helyzetkép a madárinfluenza aloldal kiemelt tartalmai között érhető el, a linken keresztül.

Forrás: Nébih