0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Januártól tilos avart égetni a kertben

A lehullott falevelek, lemetszett gallyak, levágott ágak elégetése kézenfekvő megoldásnak tűnik, hiszen néhány perc alatt több köbméter száraz növényből csupán egy kupac hamu marad hátra. Ellenben súlyos következményekkel jár, ezért betiltják.

Az avar elégetésével azonban nemcsak üvegházhatású szén-dioxid keletkezik, hanem a levegőben szálló por mennyisége is jelentősen megnő. Az egészen apró szállópor-szemcsék aztán lerakódnak a ruhán, a bőrön, a tüdőben. Bekerülnek a véráramba és így a belső szervekbe is, hosszú távon komoly betegségeket idézve elő. Egy-egy száraz növénykupac elfüstölésével nemcsak bosszúságot okozunk a szomszédoknak, hanem a saját magunk, a családunk és az egész lakókörnyezetünk egészségét is károsítjuk. Érdemes tehát meggondolni, hogy megéri-e füstölögni.

Komoly változás jön

A környezetvédelmi szabályok január 1-jétől változnak, jövő év elejétől

az önkormányzatok nem engedélyezhetik a kerti zöldhulladék égetését, tehát mindenhol tilos lesz avart és egyéb kerti hulladékot meggyújtani.

Aki ezt a szabályt megszegi, komoly bírságra számíthat. Adódik a kérdés, hogy mit kezdjen az ember a kertjében hétről hétre keletkező, éves szinten akár több köbméter mennyiséget is meghaladó zöldhulladékkal. Az egyik megoldás a komposztálás lehet. Aki nem akar a komposztálással vesződni, egyszerűen elszállítathatja a keletkező zöldhulladékát. A legtöbb hulladékszállító cég évek óta elviszi a zöldhulladékot, amelyet aztán újrahasznosít.

Mit tegyek, ha a szomszéd füstöl a kertjében?

Ha valaki a tiltás ellenére is éget, akkor első lépésként érdemes személyesen megbeszélni a problémát. Ha ez nem jár sikerrel és a szomszéd továbbra is illegálisan tüzet gyújt, bejelentést lehet tenni az illetékes kormányhivatal járási, Budapesten kerületi hivatalában, ahol a panaszt a környezetvédelmi hatóság kivizsgálja. Érdemes lefotózni, vagy videózni az esetet, és így jelezni.

Mit kezdjek a beteg növényi részekkel?

Vannak olyan növényeket érintő betegségek, amelyek változatlanul indokolttá teszik az elhalt, beteg részek elégetését. Az erre vonatkozó szabályozásban nincs változás.

Ha valakinek a növényeit megtámadta egy olyan kártevő, vagy betegség, ami más módon nem kezelhető, a környezetvédelmi hatóság növényegészségügyi okokból továbbra is engedélyezheti a betegséggel érintett zöldhulladék elégetését.

Ehhez azonban égetés előtt engedélyt kell kérni a környezetvédelmi hatóságtól, vagyis a kormányhivatal megfelelő osztályától. Ha megvan az engedély, az égetés előtt jelezni kell a katasztrófavédelem részére, hogy mikor kívánjuk elégetni a beteg növényi részeket.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság