0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Erdei építmények

Vörösné Baracsi Erzsébet 1980-ban végzett a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem faipari mérnöki karán, az Iparművészeti Főiskola Belsőépítész szakán pedig 1986-ban vette át diplomáját. Az erdészetek közül legelőször a Pilisi Parkerdő Zrt. kereste meg, a Sikárosi Vadászház belsőépítészeti munkálatait tervezte meg.

Következő, nagy volumenű tervezői munkája a Szendehely-Katalinpusztán létrehozott kirándulóközpont központi épületének tervezése és a szabadtéri látogatóközpont kialakítása volt az Ipoly Erdő Zrt. megbízásából. A szakember tervezte a Csóványosi-kilátót, mely a Börzsöny legmagasabb pontja. Ennek a munkának a legnagyobb kihívása az volt, hogy a leromlott állapotú geodéziai mérőtornyot építették át kilátóvá, megtartva az eredeti szerkezetet és funkciót.

Szintén a Börzsönyben, Kútbereken egy régi erdei őrház a keze alatt alakult át erdei hegyi menedékházzá, majd ebben a szellemben öntötte új formába, és új funkcióval látta el az egykori Pénzásási erdei munkásszállást, mely ma már turista menedékházként üzemel.

Kiemelt feladata volt a Som-hegyi turistaház felújítása. A szálláshely először 1983-ban nyitotta meg kapuit a turisták előtt, majd harminc évre rá teljes felújításon, átépítésen és korszerűsítésen esett át, az eredmény pedig magáért beszél.

A Márianosztra-Nagyirtás közötti kisvasút teljes turisztikai célú helyreállítása, az állomás épületének újraépítése is a szakember nevéhez fűződik, ugyanúgy, mint a Márianosztrai matracszállás építészeti, belsőépítészeti tervezése, valamint a felújított Kisirtáspusztai hegyi menedékház belsőépítészeti újraálmodása.

Látványos, a mai szemmel is gyönyörű,  szintén nagy volumenű munkája a több ütemben felépült Somoskői Kirándulóközpont és Erdei Iskola építészeti és belsőépítészeti kialakítása.

További belsőépítészeti munkái például a Balassagyarmati Huszárház, polgári ház rekonstrukciója, a Bánki vendégház, a Tóviki vendégház, a Salgóbánya Erdészház belsőépítészete, az erdei bolt és kiállítóterem/bemutatóterem tervezése. Az Ipoly Erdő Zrt. központi irodájának, a Nagymarosi, a Szentendrei, a Pilismaróti Erdészet irodáinak, valamint  a Királyréti Kirándulóközpontnak belsőépítészete is az elképzeléseit tükrözi.

Az Országos Erdészeti Egyesület rendezvényeinek arculati megtervezésére is többször kapott felkérést. Az egyesület alapításának 150. évfordulója alkalmából Erdélyben szervezett 147. vándorgyűlés alkalmából Vörösné Baracsi Erzsébet tervezte az erdész szakma egyik hazai legnagyobb képviselője, kálnoki Bedő Albert nyughelyén elhelyezett obeliszket, valamint az életútjáról szóló állandó kiállítást a Sepsiszentgyörgyi Vadászati Múzeumban.

Munkái során mindig igyekezett előremutató megoldásokkal szolgálni, az anyaghasználatban pedig központi szerepet kapott a fa.

Vörösné Baracsi Erzsébet gazdag képzelőerejével, a szakmája iránti alázatával követendő példát mutat, szaktudásával pedig méltón szolgálja a magyar erdészet, erdőgazdálkodás ügyét.

Forrás: A Mi Erdőnk