0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Robottechnika sírápolásra is

Egy holland felmérés szerint a kertészeti termesztéssel foglalkozó cégek mintegy 11 százaléka használ robotot valamely munkafolyamatban. A kertészetek jelenleg elsősorban permetezésre, ültetésre, dugványozásra, valamint betakarításkor alkalmazzák a legmodernebb technológiai fejlesztéseket.

Noha a felmérésekből az tűnik ki, hogy a robotizációval – különösen kertészeti területen – nem minden esetben oldható meg például a munkaerőhiány vagy javítható a költséghatékonyság, a térnyerése és a technológiai fejlesztések újabb és újabb lehetőségeket kínálnak a növénytermesztésben és növényápolásban egyaránt.

A németországi Schwabachban működő Blumen Schwarz faiskola és a robottechnikai fejlesztésekre szakosodott, regenstaufi székhelyű Innok Robotics cég Kertészeti Innovációs Díjban részesült a sírok öntözésére kialakított, Rainos nevet viselő robotért.

A 7500 eurós pénzjutalommal járó elismerést az élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztérium ítéli oda, és idén a két bajor cég közösen vehette át a technológia kategóriában.

Víztakarékos megoldás

A klímaváltozás következtében fokozatosan melegedő nyarakon évről évre nő a temetőkben, valamint a temetőker­tészetekben felhasznált vízmennyiség. A Blumen Schwarz faiskolát már régóta foglalkoztatta, hogyan lehetne azt a lehető legkisebbre csökkenteni anélkül, hogy a növények kárát látnák. Saját ötletük volt a sírápolásra használható ön­tözőrobot, amelyet aztán a gyakorlatban is megvalósítottak az Innok Robotics GmbH-val közös fejlesztésben.

A Rainos robot teljesen önállóan öntözi a sírokat.

A robotot elsősorban éjszaka használják, így az egyébként szinte néma eszköz nem zavarja a temető látogatóit, és az éjszakai alacsonyabb párolgás miatt jelentős mennyiségű víz megtakarítható.

A robot lézerszkenner segítségével tájékozódik, ezért független a műholdas vételtől, ami a fás környezet leárnyékoló hatása miatt fontos. A lézerszkenner felismeri az útjába eső akadályokat, vagy éppen embereket, és kikerüli őket. A szerkezet 250 literes víztartályát a speciális utántöltő állomáson alig két perc alatt telítik. Az automatikus útvonaltervező a sírok közötti legrövidebb megközelítést veszi figyelembe, így a robot éjszakánként akár 180 sírt is képes megöntözni. Heino Schwarz, a kertészet vezetője szerint a Rainos berendezés a vásárlástól számított öt-hat éven belül megtérül.

Sikeres együttműködés

A Blumen Schwarz 1902 óta működik Schwabachban. A családi céget már a negyedik generáció tagjai, Annette és Heino Schwarz irányítják. Összesen 25 főt alkalmaznak, köztük hét gyakornokot, akik dísznövénytermesztőnek vagy virágkötőnek tanulnak.

A Blumen Schwarz kiskereskedelmi értékesítéssel és széles körű szolgáltatással foglalkozik, mintegy 6000 m2 üvegházat és 8000 m2 szabadtéri területet kezel.

A vállalat elkötelezett a környezetvédelem mellett, így például a növények termesztő­edényeit visszaváltják. A Rainos öntözőroboton kívül egy pikírozórobot is könnyíti a munkát a kertészetben.

Az Innok Robotics GmbH nyolc éve épít önálló robotokat elsősorban kültéri használatra. A regenstaufi telephelyen 16 alkalmazott dolgozik, és a cég nagyon fontosnak tartja a gyakornokok, hallgatók képzését, saját dolgozóinak továbbképzését. A Rainos öntözőrobot mellett egyebek között szabadtéri szállításra, fűvetésre, jeges utak szórására alkalmas robotot, permetezőrobotot, hókotrórobotot, valamint egyedi igényeknek megfelelő robotmegoldásokat is kínál ügyfeleinek.

A Rainos öntözőrobot ötlete és kifejlesztése jó példa a két dél-németországi vállalkozás sikeres együttműködésére.

Öt hónappal azután, hogy sor került az első megbeszélésre a robot terveiről és ötleteiről, az első prototípus már 2019 nyarán készen állt a próbaüzemre, majd intenzív tesztelési időszak, javítások és a Rainos továbbfejlesztése követ­kezett.

Az Innok Robotics további ügyfelet tudott megnyerni a Rainos tesztelésére, így 2020 nyarán további két temetőben, Pforzheimben és Hamburg-Rahlstedtben is hadra fogták. Ironikus, hogy a schwabachi temetőben, abban a városban, ahol az öntözőrobot ötletét megálmodták, a hatóságok és a városi tanács továbbra sem engedélyezi a működtetését.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/taspo.de