0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rekord vadlúdlétszám Tatán

A Tatai Vadlúd Sokadalom szerint az 1980-as évek közepétől nem számoltak össze annyi vadludat a természetvédelmi szakemberek a tatai Öreg-tavon, mint e hét hétfőjén. De a hét még újabb rekorddal kecsegtethet az elmúlt napok történései alapján, ugyanis már november 25-e óta érzékelhető volt az intenzív vadlúdvonulás.

Ennek egyik oka az időjárás, illetve hogy az Által-ér völgyében, a hatalmas kiterjedésű kukoricatarló mágnesként vonzza a ludakat, ami a számlálásukat is megkönnyíti.

A 2014-es eddigi rekord 53 ezer példány volt, a jelenlegi csúcsszám viszont 55.200 egyedre rúg.

A ’80-as évek közepén ugyan 70-80 ezer ludat számoltak a külföldi szakemberek, de ezeket az adatokat a hazai ornitológusok nem erősítették meg.

Nem mellesleg a Tata mellet fekvő Naszály település környéki Ferencmajori-halastavakon a vadludak között ritkaságszámba menő kis lilikeket videóztak.

A fokozottan védett madár ritka vendége a Tatai Tavak Ramsari Területnek, így az ornitológusoknak és madármegfigyelőknek igazi kuriózum egy kis lilik megfigyelése.

A XX. század elején még viszonylag gyakori vonulónak számított Magyarországon, de a ’40-es években állománya gyakorlatilag összeomlott.

Azóta csak kisebb csapatai jelennek meg évente hazánkban, elsősorban a Hortobágyon. A nálunk megjelenő egyedek Skandináviából érkeznek hozzánk. Észak-európai populációja nagyon sérülékeny, emiatt a költőhelyen jelentős természetvédelmi erőfeszítéseket tesznek a faj védelmében.

Magyarországnak is kiemelt feladata a faj védelme, ezért a természetvédelem szakemberei mindent megtesznek azért, hogy megfelelő táplálkozó- és pihenőhelyet biztosítsanak a madaraknak.

Az őszi nagylilik-csapatokban is megjelenik egy-egy egyede, ezek az orosz állományból sodródnak hozzánk a népes vadlúdcsapatokkal. Az orosz állomány egyedei a nagy lilik vadászata miatt rendkívül veszélyeztetettek, mert könnyen összetéveszthetők vadászható rokonukkal.

Olvasóink a folyamatosan élő közvetítést sugárzó vadlúdkamerán keresztül nyomon követhetik az Öreg-tavon lévő éppen aktuális „lúdeseményeket.

youtube://v/TVvWPaigWQE

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu