0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ezért hasznos a kutyaiskola

A kutya ösztönlény, ragadozó, természeténél fogva minden helyzetben a számára előnyösebb utat keresi, sőt akár profi manipulátorokká is tudnak válni – vallja Gerényi Nóra kutyatréner. Ezért is fontos a kutyák és a gazdáik számára egyaránt a képzés.

youtube://v/BhNND5ADYqE

Székesfehérváron működő kutyaiskolában a kezdő engedelmes képzést azoknak javasolják, akik a minőségi együttélést tűzték ki célul, és a gazdi törekszik az összhangra a kutyájával. Ennek során

a kutyák megtanulják, hogy miként kell sétálás közben a gazdájuk mellett haladni, a gazdájuk hívására odamenjenek hozzá, vagyis behívhatóak legyenek, és utasításra leüljenek, vagy feküdjenek, és a zavaró körülmények ellenére is tartsák ezt a pózt.

A kutyák okosak és tanulékonyak függetlenül attól, hogy kicsik vagy nagyok, fajta tiszták, vagy keverékek, és alapvető szabályokra szükségük van – magyarázza Gerényi Nóra. Ezért is fontos a képzés számukra, mert irányításra van szükségük, hiszen a falkában való együttélés alapja is ez. Sőt szeretnek tanulni és az is öröm a számukra, hogy közben együtt lehetnek a gazdival. Gazdiknak pedig fontos, hogy jó életet tudjanak kialakítani a kutyájukkal, javítva és fejlesztve az együttműködést.

Egy engedelmes kutyával sokkal kellemesebb együtt élni a lakókörnyezetünkben, és sokkal nagyobb szabadságot biztosít a családnak, hiszen sok helyre el lehet vinni.

A kutya biztonsága szempontjából is fontos az engedelmesség. Az autók, a kerékpárosok, vagy akár egy másik kutya is veszélyes lehet a kedvencünkre. Ilyenkor a gazdi feladata is, hogy megóvja, de a kutyának előtte meg kell tanulni, hogy engedelmeskedjen a behívásnak, és az utasításoknak. Fontos a megfelelő kommunikáció kialakítása a gazda és a kutya között.

A tréner szerint, a gazdik testtudatosságának a kialakítása az egyik legnehezebb feladata a kutyaiskolában. Amikor szükséges, saját kutyáival – mint kollégákkal – mutatja be a kívánt gyakorlatot, vagy a különbséget, hogy milyen hangsúllyal és testtudatosság mellett működik, vagy nem működik az adott kutya.

A székesfehérvári kutyás oktatóközpontban, a Dog Vanguardban a kezdő engedelmes képzések mellett terelőkutya, kiállításra felkészítő, őrző-védő képzés is van, és kutyaovi is működik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu