0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ismét csúcson a mezei pocok kártétele

Ismét jelentősen elszaporodtak a mezei pockok a szántóföldeken, rendkívüli károkat okozva a növényállományban. A Nébih felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy bár szükség van a védekezésre, azonban, a kockázat minimalizálása érdekében fontos, hogy a gyérítést minden esetben a szabályoknak megfelelően végezzék!

A házi és egyéb illegális módszerek alkalmazása nem csak veszélyes, de valójában semmivel sem hatékonyabb, mint az engedélyezett megoldás. A gazdálkodók az elmúlt hetekben több megyéből is jelezték, hogy számottevően túlszaporodtak a mezei pockok.

A helyzet kezelése érdekében a Nébih szükséghelyzeti engedélyt adott a klórfacinon hatóanyagú Pocok Tox készítmény használatára. A szer – a megfelelő kockázatcsökkentő intézkedések betartásával – biztonságosan használható mezei pocok ellen. 

A Nébih szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy az ismert „egyéb”, illegális módszerek alkalmazása valójában nem jelent megoldást! A két „legnépszerűbb” alternatív megoldás a háztartási patkányirtó (elsősorban a brodifakum tartalmú Prokum B készítmény) és a házi készítésű csalétek (például fagyállóval kevert gabonaszem, vagy egyéb méreggel kevert csalétek) kihelyezése. Mindkét esetben elmondható, hogy sokkal veszélyesebbek a vadakra, madarakra, mint az engedélyezett klórfacinon hatóanyag, a hatékonyságuk viszont jóval kisebb.

A háztartási patkányirtó szántóföldeken nem, kizárólag zárt térben használható, míg a házi készítésű csalétkek alkalmazása súlyos jogszabálysértésnek minősül.

A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező készítmény hatásmódjában és hatékonyságával megegyezik a brodifakum hatóanyaggal. Emiatt a Nébih nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy sem haszna, sem értelme nincs a háztartási patkányirtók szántóföldi felhasználásának!

Közös érdekünk, hogy a növényeket károsító szervezetek elleni fellépés a természeti környezet minél kisebb terhelésével és veszélyeztetésével történjen. Ennek érdekében fontos, hogy mindenki kizárólag legális növényvédő szert és a felhasználási utasításnak megfelelően használjon!

Forrás: Nébih